CDA/VVD willen aangifteplicht providers

Mogelijk spamverbod via wetsvoorstel elektronische handel

Donner: onderbouwing identificatieplicht niet noodzakelijk

PvdA Kamerlid Martijn van Dam heeft een amendement ingediend op het wetsvoorstel elektronische handel (28 197 nr 14) om spammen strafbaar te stellen. Door het spamverbod onder te brengen in het wetsvoorstel elektronische handel wil Van Dam flinke tijdwinst boeken. Vanaf 31 oktober 2003 treedt de Europese richtlijn voor privacy in de telecomsector (2002/58/EG) in werking en is spamming formeel verboden in alle EU lidstaten. Het kabinet wilde dit spamverbod opnemen in de Telecommunicatiewet, maar over de grote herziening van die wet wordt pas later gestemd.

Als het voorstel wordt aangenomen, mogen bedrijven hun bestaande klanten wel aanbiedingen blijven mailen voor eigen gelijksoortige producten of diensten. Elke e-mail moet dan voorzien zijn van een afmeldmogelijkheid. Dit systeem wordt ook wel soft opt-in genoemd. Overtreding van dit spamverbod wordt beschouwd als een economisch delict, en gaat 4.500 euro boete per overtreding kosten. De praktijk moet uitwijzen of deze boete voor elk afzonderlijk mailtje wordt opgelegd, of per verzending.

Bij de herziening van de Telecommunicatiewet moet de Kamer zich alsnog uitspreken over eerdere voorstellen van Van Dam om ook zakelijke e-mail adressen te beschermen tegen spam en om verzenders te laten bewijzen dat ze toestemming hebben.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.