• Menu

0 recente resultaten

Justitie mag gesprekken met advocaten niet aftappen

Volgens het College bescherming persoonsgegevens zijn politie en justitie doorgeschoten bij het afluisteren en registreren van gesprekken van burgers met hun advocaten. Het beroepsgeheim van advocaten wordt hierdoor onvoldoende gerespecteerd. Het College komt tot deze conclusie na een onderzoek op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. In het wetboek van strafvordering staat dat de geheimhoudingsplicht van zogenaamde beroepsgeheimhouders (waaronder advocaten) gerespecteerd moet worden.

Uit het onderzoek blijkt dat politie en Justitie wel degelijk gesprekken tussen advocaten en hun cli###en opnemen en uitwerken. De officier van Justitie beslist pas na lezing van het tapverslag of de inhoud geheim moet worden gehouden. Het College noemt het stelselmatig opnemen, registreren, uitwerken en kennisnemen van deze vertrouwelijke communicatie door de politie en Justitie onrechtmatig. Volgens het College moeten gesprekken tussen advocaten en hun cli###en onmiddellijk worden gewist. Het College stelt voor om nummerherkenning te gebruiken om zo te bepalen of een advocaat aan het gesprek deelneemt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat digitaal opgenomen gesprekken die wel ‘gewist’ worden, betrekkelijk eenvoudig zijn terug te vinden. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat deze gesprekken op de disk van de tapkamer worden opgeslagen.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag