Megabit

Donner wil aantal taps niet registreren

Partij voor de informatiesamenleving wil meer camera-toezicht

Naar aanleiding van het vergeefse verzoek onder de Wet Openbaarheid Bestuur van Bits of Freedom inzake het aantal telefoontaps in de jaren negentig heeft Tweede Kamerlid Vos (GL) aanvullende vragen aan minister Donner gesteld. De antwoorden hebben drie maanden op zich laten wachten en munten uit in onwil. De vragen van Vos concentreren zich op controle en toezicht van aftappen. “Op welke andere wijze houden u en het College van procureurs-generaal dan toezicht en controle op het aantal telefoontaps dat jaarlijks wordt afgegeven en de kosten die deze telefoontaps met zich brengen?” De minister laat weten ‘geen meerwaarde’ te zien in landelijk toezicht en controle. De toetsing door de rechter bij het afgeven van een machtiging voor het tappen biedt volgens Donner voldoende waarborg. Bovendien laat hij weten dat “het streven erop is gericht de administratieve lasten bij de opsporing en vervolging te beperken”. Met andere woorden, transparantie en openbaarheid bij de overheid zijn administratieve lasten die beperkt dienen te worden.

Op de vraag waarom van de wettelijke verplichting om verdachten na afloop van een tap te notificeren geen registratie wordt bijgehouden, geeft de minister een vreemd antwoord. “Uit het feit dat er geen centrale registratie van de notificaties [..] wordt bijgehouden, kan niet worden afgeleid dat deze wettelijke verplichting door het openbaar ministerie niet wordt toegepast”.

Bits of Freedom heeft het WOB verzoek ingediend omdat er een relatie bestaat tussen vertrouwen in de overheid en openbaarheid.

  • Antwoorden Donner op vragen Vos (GL) Tweede Kamer, 2002-2003, Aanhangsel Handelingen, nr. 1553

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.