Website open source overheid

Succesvolle actie op Schiphol

Commissie toezicht inlichtingendiensten

Bits of Freedom, GroenLinks en de SP hebben op 20 mei op Schiphol passagiers ge###ormeerd over de overdracht van hun persoonsgegevens aan de VS. Passagiers kregen een brief mee waarmee zij het College Bescherming persoonsgegevens konden vragen een onderzoek in te stellen. De actie vond plaats in het kader van een campagne van European Digital Rights (EDRI).

Gelijktijdig werden ook acties gehouden op de vliegvelden van Brussel en Wenen. Inmiddels heeft de Belgische data protectie autoriteit een onderzoek ingesteld tegen de overdracht van passagiersgegevens naar de VS naar aanleiding van klachten middels de EDRI modelbrieven.

De Amerikaanse Douane wil online toegang krijgen tot de Passenger Name Record (PNR) van alle passagiers op vluchten van, naar of via de VS. Het PNR bevat gegevens zoals naam, geboortedatum, telefoonnummer en de datum van reservering, en kan ook gegevens bevatten zoals creditcardnummer, stoelnummer en maaltijdkeuze. Daarnaast vragen de VS via het Advanced Passenger Information System (APIS) van de vliegtuigmaatschappijen om naam, geboortedatum, geslacht, paspoortnummer en nationaliteit. De VS hebben gedreigd met hoge boetes en zelfs intrekking van de landingsrechten van vliegtuigmaatschappijen die niet meewerken aan de verstrekking van de gegevens.

De overdracht van deze gegevens is gereguleerd door de Europese privacy-richtlijn, die beperkingen stelt aan de verwerking en opslag van persoonsgegevens. Maar onder Amerikaanse druk lijken deze bezwaren opzij geschoven door de Europese Commissie. Het Europees parlement heeft in zeer grote meerderheid geprotesteerd tegen de voorlopige overeenkomst tussen Commissie en de Amerikaanse douane. Naar verwachting wordt eind juni een definitief akkoord gesloten.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.