Succesvolle actie op Schiphol

Commissie toezicht inlichtingendiensten

Meldpunt kinderporno krijgt geen geld

De ministerraad heeft ingestemd om mevrouw Michiels van Kessenich-Hoogendam (voormalig vice-president Gerechtshof Den Haag) voor te dragen voor benoeming als voorzitter van de commissie van toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de heer Fasseur (raadsheer Gerechtshof Amsterdam) als lid van deze commissie. De benoemingen gaan in op 1 juni 2003.

Het derde lid van de commissie van toezicht is nog niet benoemd. Vreemd genoeg is daarvoor Generaal Majoor van Reijn voorgedragen, voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen Dienst. Het is moeilijk voor te stellen hoe een voormalig hoofd van een inlichtendienst diezelfde dienst effectief kan controleren.

De commissie van toezicht is een gevolg van de nieuwe wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten die sinds mei 2002 van kracht is. De commissie moet een veel actievere rol spelen dan de passieve vaste commissie voor de inlichtingendiensten van de Tweede Kamer. De nieuwe commissie mag medewerkers van de inlichtingendiensten en ministers horen als getuigen, gebouwen van de diensten betreden en heeft directe toegang tot gegevens van de diensten.

Naar aanleiding van onderzoek maakt de commissie van toezicht rapporten op die bestaan uit een openbaar en een niet-openbaar deel. Daarnaast maakt de commissie een openbaar jaarverslag.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.