Aansprakelijkheid internetproviders

Heimelijk cameratoezicht wordt strafbaar

Identificatieplicht

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel heimelijk cameratoezicht aangenomen. Door de nieuwe wet is het vanaf 1 januari 2004 verplicht om cameratoezicht op publiek toegankelijke plaatsen duidelijk kenbaar te maken. Heimelijk cameratoezicht was al strafbaar in winkels en horecagelegenheden. Dat wordt nu uitgebreid naar alle publiek toegankelijke plaatsen, zoals de openbare weg. De strafbaarstelling heeft alleen betrekking op camera’s die zijn aangebracht met de bedoeling om personen herkenbaar in beeld te brengen. Op overtreding van deze regel staat een gevangenisstraf van maximaal twee maanden of een geldboete van ten hoogste 2.250 euro.

Het heimelijk gebruik van camera’s in de priv###feer (in woningen) was al strafbaar. Werkgevers kunnen gebruik blijven maken van een verborgen camera op de werkvloer als ze vermoeden dat werknemers strafbaar handelen. Voorwaarde is dat zij de werknemers vooraf informeren over de mogelijke inzet van verborgen camera’s op de werkvloer. Dat hoeft niet met een bordje in de ruimte waar het cameratoezicht plaatsvindt. Werkgevers kunnen volstaan met een algemene mededeling aan het personeel dat het middel ingezet zou kunnen worden wanneer daar een concrete aanleiding voor is.

Journalisten mogen gebruik blijven maken van verborgen camera’s wanneer daarmee het recht op vrije nieuwsgaring wordt gediend.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.