Open Source Software conferentie

UPC: klachten en open netwerk toegang

Kwestbaarheid tapkamers

De voortdurende stroom klachten over de service en de monopoliepositie van UPC blijft aanhouden. Klanten van UPC klagen bij de Consumentenbond, de SP en Tros Radar over spookrekeningen en de onbereikbaarheid van het kabelbedrijf.

Omdat UPC onbereikbaar is voor vragen en klachten, is de Consumentenbond bemiddeling begonnen voor haar leden. Klachten over spookrekeningen worden door de Consumentenbond met UPC besproken. De Socialistische Partij werkt aan een klachtenboek over UPC en heeft een enquĂȘte geopend op haar website.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft UPC om opheldering gevraagd na een aantal klachten over onjuiste facturen. Omdat UPC in haar incassobeleid dreigt met afsluiting van de kabel is er mogelijk sprake van misbruik van haar monopoliepositie. Consumenten hebben namelijk vaak geen alternatief voor de door UPC geleverde diensten.

In Tros Radar van 24 maart heeft PvdA kamerlid Martijn van Dam aangekondigd zich in te zetten voor een snelle behandeling van de Kabelwet in de Tweede Kamer. Om concurrentie op de kabel te bewerkstelligen zal de Kabel overigens nog wel wat wijzigingen moeten ondergaan. In het huidige voorstel kan de OPTA, na het constateren van een aanmerkelijke marktmacht, kabelbedrijven verplichten toegang te geven aan internet providers. Maar aangezien de OPTA al eerder heeft geconstateerd dat er van een monopoliepositie voor internet toegang geen sprake is, lijkt het huidige voorstel voor wat betreft UPC weinig te veranderen.

Staatssecretaris Wijn van Economische Zaken heeft er in een brief aan de vaste commissie Economische Zaken op aangedrongen om de wet Toegang tot de Kabel snel te behandelen. Als belangrijkste reden geeft hij aan dat op 25 juli de Europese regels voor Open Netwerk Toegang (ONP) van kracht worden en het wetsvoorstel Toegang tot de Kabel nu juist regelt dat de oude regels in Nederland van kracht blijven. De minister pleit dus voor een wet waarmee open toegang vooralsnog een illusie blijft.

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.