Verstrekking passagiersgegevens aan VS

Overheid start open source programma

Nederlandse rechters verbieden buitenlandse goksites

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken willen het gebruik van open standaarden en open source binnen de overheid stimuleren. De ministeries willen de afhankelijkheid van softwareleveranciers verminderen en monopolieposities op de softwaremarkt tegengaan.

In het ‘Programma open standaarden en open source’ worden de voordelen op een rijtje gezet. “Door open standaarden te gebruiken kan worden voorkomen dat alleen software van een specifieke leverancier kan worden/wordt gebruikt”, aldus het programmarapport. “Open source software draagt bij aan de betrouwbaarheid en veiligheid van systemen: het stelt de gebruiker in staat om de exacte werking te verifiëren, zodat deze in zeer kritische omgevingen kan worden ingezet.”

De ambities van het programma zijn niet erg groot. Voor een periode van drie jaar is 3 miljoen euro uitgetrokken en de doelstelling blijft beperkt tot advisering. “Het programma heeft de taak om het gebruik van open standaarden binnen de overheid te stimuleren. Hiertoe heeft zij vooral een informerende en adviserende rol. Het programma richt zich op het uitwisselen van kennis en ervaring op het gebied van open standaarden binnen de overheid.”

Vorig jaar publiceerde GroenLinks de nota ‘Software open u!’ waarin de overheid werd opgeroepen vanaf 2006 uitsluitend nog software aan te schaffen die voldoet aan open standaarden. Deze nota werd door een kamermeerderheid ondersteund. Het ‘Programma open standaarden en open source’ voorziet echter slechts tot en met 2005 in een informatieve en adviserende rol. GroenLinks noemt het programma van de ministeries daarom “ambitieloos en te vrijblijvend” (Automatisering Gids 28-02-2003).

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.