Actieplan Terrorismebestrijding en Veiligheid: Cryptografie

Actieplan Terrorismebestrijding en Veiligheid

Rapport bepleit verdere democratisering ICANN

Meer afluisteren, regulering cryptografie en biometrie op komst.

Het kabinet heeft vergaande plannen ter bestrijding van het terrorisme bekendgemaakt. Een belangrijk deel van de maatregelen hebben betrekking op de interceptie van telecommunicatie, het aan banden leggen van cryptografie en het gebruik van biometrie. De totale kosten van het pakket worden geschat op 150 tot 200 miljoen gulden.

De op 18 september opgerichte ministeriële stuurgroep Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft een pakket maatregelen opgesteld naar aanleiding van de terroristische aanslagen in de USA op 11 september. Het Actieplan Terrorismebestrijding en Veiligheid bestaat uit 43 actiepunten op het gebied van inlichtingendiensten, bewaking en beveiliging, visumbeleid, vreemdelingentoezicht, biometrie, internationale verdragen, financieel verkeer, interceptie van telecommunicatie en cryptografie.

Het document is zeer summier en bestaat voornamelijk uit een lijst actiepunten die nog in concreet beleid moeten worden uitgewerkt. Of de plannen ingrijpende gevolgen hebben voor de privacy en burgerrechten in Nederland zal voor een belangrijk deel afhangen van de nog uit te werken details. Maar van sommige voornemens is nu al duidelijk dat de effecten zich niet zullen beperken tot de bestrijding van het terrorisme. Vooral op het gebied van cryptografie gaat het om een uitbreiding van bevoegdheden die het recht op vertrouwelijke communicatie aantast en een gevaar oplevert voor de veiligheid van elektronische communicatie.

Actieplan Terrorismebestrijding en Veiligheid http://www.minjust.nl/c_actual/persber/actieplan.pdf

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.