Nederlandse regering weigerde medewerking aan Echelon onderzoek

Europese Echelon commissie wil meer encryptie

The enemies of the internet

De Echelon commissie van het Europees Parlement roept de EU landen op het gebruik en de ontwikkeling van encryptie te stimuleren als bescherming tegen het Echelon afluistersysteem. De commissie komt tot de conclusie dat Echelon bestaat.

“Aan het bestaan van een wereldwijd interceptiesysteem voor communicaties, gebaseerd op samenwerking tussen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, AustraliĆ« en Nieuw-Zeeland in het kader van de UKUSA-overeenkomst, kan niet meer worden getwijfeld. Op grond van de beschikbare aanwijzingen is het waarschijnlijk dat de naam van dit systeem inderdaad “ECHELON” luidt, hetgeen overigens van ondergeschikt belang is. Van belang is dat het systeem niet bestemd is voor het onderscheppen van militaire communicaties, maar van communicaties van particuliere en economische aard.”

Hoewel de commissie aanwijzingen heeft verzameld voor de inzet van Echelon voor economische spionage met concurrentiedoeleinden acht zij geen van de gevallen afdoende bewezen.

De commissie roept EU landen op tot de “ontwikkeling van programma’s om de burgers en ondernemingen zich beter bewust te doen worden van de veiligheidsproblematiek” en “bevordering, ontwikkeling en vervaardiging van Europese versleutelingstechnologie en -software en daartoe in het bijzonder projecten te ondersteunen die gericht zijn op de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke versleutelingstechnologie, waarvan de brontekst is gepubliceerd”. Bovendien worden de overheden van de EU lidstaten opgeroepen om zelf systematisch gebruik te maken van versleuteling van email, zodat dit op de wat langere termijn de normale praktijk zal worden. De commissie raadt particuliere personen dringend aan hun e-mail te versleutelen.

De Amerikaanse overheid heeft steeds geweigerd om het bestaan van Echelon te erkennen. Een afvaardiging van de Echelon commissie moest eerder haar reis naar de USA onderbreken toen bleek dat officiƫle instanties, waaronder de National Security Agency, weigerden met de commissie te spreken.

Rapport (voorlopige versie) van de Tijdelijke Commissie Echelon-interceptiesysteem http://www.europarl.eu.int/tempcom/echelon/pdf/prechelon_nl.pdf

Dit artikel is automatisch geconverteerd uit het oude archief van nieuwsbrieven van Bits of Freedom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.