• Menu

0 recente resultaten

Data. Zo zit dat: Predictive Policing

Op basis van historische data geven algoritmen aan op welke plekken politieagenten ingezet moeten worden, omdat daar mogelijk criminaliteit zou kunnen plaatsvinden. Wordt het etnisch profileren door de politie voortgezet door algoritmen?

In Nederland is etnisch profileren door de politie een hardnekkig probleem. Sommige mensen die daar last van hebben weten voor welke agenten ze moeten oppassen, en wanneer ze beter een blokje om kunnen lopen, om te voorkomen dat ze voor de zoveelste keer onnodig staande worden gehouden. Dit soort praktijken hebben invloed op cijfers en statistieken. De kans dat er meer criminelen van kleur gepakt worden, is groter wanneer dat de groep is waar op gefocussed wordt. De kans dat witte criminelen ongezien hun gang kunnen gaan, groeit daarmee ook. Met predictive policing wordt door een algoritme bepaald waar politieagenten de boel in de gaten moeten houden, omdat daar op basis van de voorspelling, gebaseerd op historische gegevens, mogelijk iets zou kunnen gebeuren. Maar die historische gegevens zijn niet neutraal, want ze reflecteren waar eerder de focus op heeft gelegen en de ‘voorspelling’ is eigenlijk niet veel meer dan een herhaling van dat verleden. Behalve dat het niet meer die vervelende agent is waar voor opgepast moet worden, maar een systeem dat elke willekeurige agent stuurt.

Waar kan ik meer leren?

Over deze videoreeks

Data. Zo zit dat. is een videoserie van Bits of Freedom.

Mensen weten al best veel als het gaat over online privacy. Maar de ontwikkelingen, zowel in technologie als wetgeving, zijn moeilijk bij te houden. In vier films vertellen wij heel Nederland hoe het precies zit met data. Want hoe meer mensen weten, hoe beter digitale technologie werkt voor iedereen. In de videoserie nodigt Fresku, rapper en ambassadeur van de vrijheid, vier jongeren uit om samen te ontdekken hoe het zit met data. De complexe thema’s maken we met deze video’s begrijpelijk voor een breed publiek. Dat is belangrijk, want de ook in de digitale wereld gaat het over mensenrechten. En mensenrechten zijn van ons allemaal. Kijk jezelf daarom bewust!

We willen onze experts hartelijk bedanken:

  • Oumaima Hajri (Public Spaces)
  • Irene Keizer (SOMO)
  • Berna Keskindemir (ECNL)
  • Jaïr Schalkwijk (Controle Alt Delete)

Concept en realisatie: Van Lennep i.s.m. Huibert Jan van der Fange
Camera: Deja-Vu.studio
Muziek: Jelte Heringa & Sam van Hoogstraten

Deze videoreeks is mogelijk gemaakt met steun van Stichting Goeie Grutten.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag