• Menu

0 recente resultaten

Wie hangt dit jaar een Big Brother Award boven het hoofd?

Demissionair minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), de Koninklijke Marechaussee, Meta, X en Telegram én staatssecretaris Van Rij (de Belastingdienst) zijn dit jaar allen genomineerd voor de Big Brother Awards 2023. Deze prijs voor de grootste privacyschender van Nederland is een initiatief van mensenrechtenorganisatie Bits of Freedom. De prijzen worden op maandag 15 januari 2024 uitgereikt in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond te Amsterdam.

"Met de Big Brother Awards vragen we jaarlijks aandacht voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken maken op de privacy en vrijheid van burgers," vertelt Evelyn Austin, directeur van Bits of Freedom. "Naast een expertprijs die door een vakjury wordt uitgereikt, bepaalt het publiek wie volgens hen een prijs in ontvangst mag nemen. Ook is er een positieve prijs te winnen: de Felipe Rodriguez Award. Die gaat juist naar iemand die afgelopen jaar veel heeft betekend voor onze digitale rechten; een privacy voorvechter dus."

Vanaf vandaag kan het publiek via de website van Bits of Freedom stemmen op hun 'favoriet'. "Zij kunnen kiezen uit de vier genomineerden," aldus Austin. "Allereerst staat Dilan Yeşilgöz-Zegerius (demissionair minister van Justitie en Veiligheid) in dat rijtje, omdat zij mensen die onterecht op een terreurlijst staan aan hun lot overlaat. De Koninklijke Marechaussee is op haar beurt genomineerd voor de roekeloze surveillance van demonstranten, waarbij onder meer gebrekkige technologie voor gezichtsherkenning is gebruikt. De derde genomineerde betreft een aantal bedrijven: Meta, X en Telegram. Zij ontnemen stuk voor stuk de stem van onschuldige mensen in oorlogsgebied. Tot slot is Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, genomineerd vanwege het stelselmatig overtreden van wet- en regelgeving door de Belastingdienst, waaronder de Europese privacywet."

Een uitgebreide toelichting op deze nominaties is te vinden op de website van Bits of Freedom. Het publiek kan tot 8 januari stem uitbrengen. Kaarten voor de uitreiking op 15 januari zijn online te koop en beperkt beschikbaar. Dit evenement is door de jaren heen uitgegroeid tot een prikkelend avondprogramma, waarbij speeches worden afgewisseld met reflectie en kunst.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag