• Menu

0 recente resultaten

Tweede Kamer: haal sleepnet uit nieuwe wet op geheime diensten!

Bits of Freedom, Free Press Unlimited en Internet Society Nederland lanceren vandaag de campagne “Geen sleepnet” op www.geensleep.net. Doel is om het sleepnet te laten schrappen uit de voorgestelde nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Met het sleepnet kan al je communicatie – mails, telefoongesprekken, chats en de sites die je bezoekt – worden getapt en jarenlang worden opgeslagen door de geheime diensten. Het sleepnet maakt een vergaande inbreuk op de privacy, kan leiden tot zelfcensuur en beperkt de vrijheid om afwijkende meningen te delen. Zo is het onder de voorgestelde wet mogelijk om alle communicatie af te tappen uit een buurt waar iemand naar Syrië is vertrokken of kunnen alle Facebook-berichten uit een bepaalde stad worden onderschept.

Het sleepnet maakt het bovendien voor journalisten onmogelijk om de bescherming van hun bronnen te garanderen. Dit kan ertoe leiden dat klokkenluiders minder snel bereid zijn gevoelige informatie met journalisten te delen.

De Tweede Kamer bespreekt het omstreden wetsvoorstel op donderdag 15 december tijdens een rondetafelgesprek met praktijkdeskundigen. Daarna hebben de leden van de Tweede Kamer tot 22 december de tijd om schriftelijke vragen over het wetsvoorstel in te dienen. Bits of Freedom, Free Press Unlimited en Internet Society Nederland roepen iedereen op om Tweede Kamerleden aan te sporen om op te komen voor onze vrijheid door het sleepnet te schrappen.

De organisaties onderschrijven dat de huidige wet inderdaad toe is aan vernieuwing en dat de diensten doelgericht en efficiënt hun werk moeten kunnen doen. Maar hiervoor is het niet noodzakelijk om op grote schaal de communicatie van onschuldige burgers te onderscheppen.

Zo waren de daders van de aanslagen in Brussel en Parijs bijvoorbeeld al bekend bij geheime diensten en opsporingsinstanties. Gebrek aan informatie is dus niet zozeer het probleem. In plaats van nog meer informatie te onderscheppen kan er beter worden geïnvesteerd in het benodigde mensenwerk om gericht verzamelde data te analyseren. Dat verbetert de slagvaardigheid van de geheime diensten zonder dat er massaal informatie over onschuldige mensen wordt verzameld.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag