• Menu

0 recente resultaten

Blijf luid! – Nieuwe Europese platformwet helpt kritische stemmen

De nieuwe Europese platformwet — de Digital Services Act (DSA) — is sinds 17 februari van kracht. Met deze wet worden de rechten van gebruikers van online platformen, waaronder sociale media, beter beschermd tegen de macht van Big Tech. Om gebruikers op deze nieuwe rechten te wijzen en hen aan te sporen hier gebruik van te maken, lanceert burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vandaag de campagne 'Blijf luid!' en de website jouwplatformrechten.nl.

Bits of Freedom werkt al jaren aan de wet door middel van beleidsbeïnvloeding in Brussel. "We zijn dan ook blij dat hij nu volledig actief is," vertelt Lotje Beek, beleidsadviseur bij Bits of Freedom. "Het is een stap in de goede richting." De nieuwe wet verplicht online platformen onder meer om hun gebruikers niet meer te misleiden of manipuleren. Daarnaast moeten ze een volgorde van je feed aanbieden die niet op profilering is gebaseerd. Verder wordt het voor gebruikers makkelijker om in beroep te gaan tegen beslissingen van platformen over bijvoorbeeld contentmoderatie. Ook moeten platformen makkelijker te bereiken zijn én duidelijkheid scheppen over hun algemene voorwaarden. Bovendien mogen kinderen geen gepersonaliseerde advertenties meer te zien krijgen. En dit zijn slechts een aantal onderdelen van de wet.

Beek: "Aan ons nu de taak om met name activisten en organisaties uit het maatschappelijk middenveld aan te moedigen om hun nieuwe rechten af te dwingen. Zij hebben sociale media nodig om hun doelgroepen te bereiken, maar worden nog veel te vaak tegengehouden door Big Tech. Hun content wordt verwijderd, ze krijgen zogenoemde shadowbans opgelegd of mogen geen advertenties meer plaatsen. De nieuwe wet gaat hen hopelijk helpen om gehoord te blijven worden. Onze campagne-website maakt de moeilijke wetsteksten toegankelijk en biedt handvatten."

De oproep 'Blijf luid!' wordt door de organisatie de komende tijd veelvuldig verspreid, om zoveel mogelijk mensen te wijzen op hun nieuwe rechten. Daarnaast houdt Bits of Freedom nauwlettend in de gaten of de wet (goed) gaat worden nageleefd en gehandhaafd. "Kritische stemmen in de samenleving zijn er niet voor niets," aldus Beek. "Wij staan voor een vrijer en autonomer internet. Laat je stem vooral horen!"


Noot voor de redactie:

Neem gerust een kijkje op de campagne-website: https://jouwplatformrechten.nl.

Wilt u meer weten over de Digital Services Act (DSA)? Neem dan contact op met Lotje Beek, of door te mailen naar lotje@bitsoffreedom.nl.

Heeft u vragen over de campagne 'Blijf luid' of heeft u een interview verzoek? Neem dan contact op met Maartje Knaap, maartje@bitsoffreedom.nl.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag