Bits of Freedom biedt Bertholee cursus Grondrechten aan

Bits of Freedom vindt dat Rob Bertholee (hoofd van de AIVD) zich niet realiseert dat privacy een kernonderdeel is van een veilige en vrije samenleving. Dat blijkt uit uitspraken die hij gisteren deed in een interview met De Volkskrant. Juist van het hoofd van de geheime dienst mag worden verwacht dat hij hiervan doordrongen is. Om hem bij te laten spijkeren, biedt Bits of Freedom hem de cursus Grondrechten aan de Open Universiteit aan.

De Volkskrant legt Bertholee de consequenties van de situatie voor waarin versleuteling wordt verzwakt, hetgeen is waar hij om vraagt. "Maar als de AIVD erbij kan, kunnen de Amerikanen, Russen, Engelsen, en wie dan ook erbij." Daarop geeft hij geen antwoord. Blijkbaar accepteert de AIVD dat, om de inhoud van versleutelde communicatie van een enkele terrorist te lezen, alle Nederlandse internetters het slachtoffer kunnen worden van cybercriminelen en buitenlandse geheime diensten. Sterke versleuteling is essentieel voor de bescherming van onze digitale communicatie. Daarmee is het niet alleen belangrijk voor onze privacy en vrijheid van meningsuiting, maar ook van groot belang voor economische groei. Onze overheid moet daarom versleuteling niet verzwakken, maar juist versterken.

"Net zoals dat je niet een klein beetje zwanger kunt zijn, kun je versleuteling niet een klein beetje verzwakken. Het is onmogelijk om een kwetsbaarheid zo te bouwen dat alleen mensen die wij vertrouwen er gebruik van kunnen maken. Elke kwetsbaarheid kan vroeg of laat ook worden misbruikt door kwaadwillenden." Daphne van der Kroft, woordvoerder Bits of Freedom.

Ook ontstond ophef over Bertholee's uitspraak waarin hij aangaf dat mensen die voor grondrechten opkomen een terreuraanslag zouden toestaan. Steeds meer mensen maken zich net als Bits of Freedom zorgen over de steeds indringender aanwezigheid van de overheid in onze data. "Dat we het inhoudelijk oneens zijn, is prima." zegt Van der Kroft. "Maar om al die mensen weg te zetten als goedkeurders van terreur is werkelijk absurd. Door dit te zeggen maakt hij elke vorm van een beargumenteerd debat onmogelijk, terwijl dat voor deze complexe onderwerpen juist zo van belang is."

De cursus Grondrechten is op Academisch bachelorniveau en levert 4,3 EC studiepunten op.

----
Bits of Freedom schreef over versleuteling: https://www.bof.nl/category/prive-communicatie/versleuteling en over de geheime diensten: https://bof.nl/category/geheime-diensten/
Het interview met Rob Bertholee in de Volkskrant van 17 september: http://www.volkskrant.nl/4378383
De cursus Grondrechten aan de Open Universiteit: https://www.ou.nl/web/studieaanbod/home?p_p_id=storefront_portlet_WAR_storefront&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-4&p_p_col_count=1&_storefront_portlet_WAR_storefront__spage=/SelectProd.do?prodSku=R17351&_storefront_portlet_WAR_storefront_prodSku=R17351

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Bits of Freedom biedt Bertholee cursus Grondrechten aan

Bits of Freedom vindt dat Rob Bertholee (hoofd van de AIVD) zich niet realiseert dat privacy een kernonderdeel is van een veilige en vrije samenleving. Dat blijkt uit uitspraken die hij gisteren deed in een interview met De Volkskrant. Juist van het hoofd van de geheime dienst mag worden verwacht dat hij hiervan doordrongen is. Om hem bij te laten spijkeren, biedt Bits of Freedom hem de cursus Grondrechten aan de Open Universiteit aan. (meer…)

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.