• Menu

0 recente resultaten

Wanneer privacy van levensbelang is

Onlangs waren we te gast in het programma Kassa op NPO2Bekijk hier de uitzending terug., waarin we spraken over stalkerware en het recht op privacy, dat soms letterlijk van levensbelang is.

Huiselijk geweld is ook online geweld

Steeds vaker worden mensen bespied door personen die ze kennen. Zo worden er stiekem trackers, zoals AirTags, in rugzakken of auto’s verstopt om te achterhalen waar iemand zich bevindt. Ook wordt er gebruik gemaakt van spionagesoftware waarmee volledige toegang tot smartphones verkregen kan worden. Mensen met kwade bedoelingen kunnen dan lezen wat voor berichtjes er verstuurd worden, naar foto’s kijken en zelfs iemands camera en microfoon aan zetten. Deze stalkerware wordt regelmatig gebruikt door mensen (vaak mannen) die op een geweldadige manier hun (ex-)partner (vaak vrouwen) in de gaten willen houden. Volgens SafetyNedSafetyNed zet zich in voor slachtoffers van (online) huiselijk geweld. is er in 97% van de gevallen van huiselijk geweld ook sprake van online geweld.

Handig of levensgevaarlijk?

Trackers worden verkocht met de belofteLees hier wat Apple daarover zegt. dat je nooit meer lang naar je spullen hoeft te zoeken. Heel handig voor mensen die regelmatig hun sleutels kwijt zijn of willen weten waar hun kat zich nu weer verstopt heeft. Volgens Apple zijn AirTags ontworpen om ongewenst volgen te ontmoedigen. Zo geeft de AirTag een signaal af als de eigenaar van de AirTag al een tijdje niet meer in de buurt is. Leuk bedacht, maar niet bepaald een stevige waarborg. Voor de SmartTag heeft Samsung al helemaal geen maatregelen getroffen om stalken tegen te gaan.

Wij vinden het onbegrijpelijk dat dit soort Big Tech bedrijven, die met hun smartphones de wereld veranderd hebben, tot zo weinig maatregelen komen tegen onbedoeld gebruik van hun producten. Hierdoor lopen mensen, voornamelijk vrouwen, ernstig gevaar. Voor vrouwen die proberen te ontsnappen aan een gewelddadige relatie, is de bescherming van hun privacy van levensbelang.

Voor vrouwen die proberen te ontsnappen aan een gewelddadige relatie, is de bescherming van hun privacy van levensbelang.

Privacy kunnen we niet overlaten aan Big Tech

Het is aan producenten om een product veilig op de markt te brengen. Als ze dat niet doen, kunnen ze aansprakelijk gesteld worden. Inmiddels zijn er twee vrouwenHier lees je meer over de rechtszaak tegen Apple die Apple voor de rechter hebben gedaagd omdat ze in gevaar zijn gekomen doordat hun ex-partners de trackers hebben gebruikt om hen in de gaten te houden.

Bedrijven zoals Apple en Samsung geven duidelijk weinig om de privacy en veiligheid van mensen. Bovendien zorgen ze er met dit soort producten voor dat we een maatschappij krijgen waarin het wel erg eenvoudig en aantrekkelijk wordt gemaakt om elkaar te bespioneren. De gevolgen voor mensen die hierdoor geraakt worden, zijn enorm. Hierdoor lopen mensen, voornamelijk vrouwen, ernstig gevaar wanneer hun privacy niet beschermd wordt. Wij vinden dan ook dat de voordelen van dit soort producten niet opwegen tegen de nadelen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag