• Menu

0 recente resultaten

De week van de taal van Silicon Valley, adversorial interoperability en een User Inyerface

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

De ideeënrijkheid van Cory Doctorow

Cory Doctorow kan volgens mij sneller schrijven dan ik kan lezen. Deze week heeft hij me twee keer conceptueel gereedschap gegeven dat ik direct kan toepassen in mijn werk. In een column in het sciencefictionblad Locus Online schrijft hij het volgende over fake news:

Fake news is an instrument for measuring trauma, and the epistemological incoherence that trauma creates – the justifiable mistrust of the establishment that has nearly murdered our planet and that insists that making the richest among us much, much richer will benefit everyone, eventually.

The contagion model for fighting fake news – replacing untrue statements with true ones – is like firefighting. It’s necessary, but it is responsive, even reactionary.

The trauma model of fake news says that the fires will continue until we clear away the brush that makes them so easy to spark: until we address the underlying corruption that is rotting our society, fires will continue to rage.

Simply put: if you want to make conspiracy theories less plausible, you should start by stamping out conspiracies.

Te veel van het werk dat we nu doen om misinformatie te bestrijden is pure symptoombestrijding. We moeten echt het systeem gaan aanpakken.

Je kunt ook luisteren naar Doctorow die zelf zijn column voorleest:

Bij de Electronic Frontier Foundation begint Doctorow zich steeds drukker te maken over mededinging (antitrust). In een recent verhaal introduceert hij het concept ‘adversarial interoperability’: de mogelijkheid om een nieuwe concurrerende technologie te gebruiken zonder toegang te verliezen tot de oude monopoliserende technologie. Hij geeft als voorbeeld de manier waarop Apple een voet aan de grond kreeg met een concurrerende office-suite door het mogelijk te maken om vanuit Pages, Numbers and Keynote (en zonder medewerking van Microsoft) Microsoft Office documenten te openen. Deze adversarial interoperability hebben we ook nodig rondom de dominante platformen zoals Facebook en YouTube.

Hopelijk voor de laatste keer nieuws over SyRI

Vorige week linkte ik naar twee artikelen in de Volkskrant waarin het duidelijk werd dat SyRI niet werkt en wel schade aanricht. Sheila Sitalsing schreef naar aanleiding van die artikelen een vernietigende column over de zelfversterkende feedbackloop die in dit soort systemen zit:

Eindresultaat: alle ballen op de pechgroep, terwijl de criminelen uit de mazzelgroep fluitend wegkomen. In de pechgroep zitten meestal de mensen met een andere kleur, of de mensen zonder geld, of allebei.

Ook Fokke & Sukke zagen SyRI niet zitten:

Fokke en Sukke hebben eindelijk een fraudeur te pakken: De ICT'er die SyRI heeft bedacht.

Het is dan ook meer dan terecht dat in Rotterdam de stekker er nu uit is getrokken voor wat betreft SyRI.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Koop NIETS waar een digitaal slotje op zit

Op bijna alle ebooks zit DRM, een beveiligingsmethode die ervoor zorgt dat jij de enige bent die het boek kan lezen. Je kan boeken dan alleen maar blijven lezen als de leverancier van die boeken blijft bestaan. Microsoft heeft besloten om te kappen met ebooks en iedereen die ebooks heeft gekocht bij Microsoft kan die dus binnenkort niet meer lezen (iedereen krijgt wel haar geld terug). Als je de analogie zou maken naar papieren boeken, dan is het alsof je de boeken die je bij een boekhandel hebt gekocht opeens kwijt bent als de boekhandel failliet gaat. Absurd toch? Dit is de reden waarom ik al jarenlang weiger boeken, films of muziek met DRM te kopen.

Gedekoloniseerde data

Data is altijd politiek en moreel geladen. Als ik dat zo zeg, dan blijft dat abstract. In dit interview met Native Indian Abigail Echo-Hawk wordt het opeens concreet. Ze beschrijft hoe de data en modellen die in de standaard Amerikaanse gezondheidszorg gebruikt worden, niet werken voor haar gemeenschap. Volgens haar vertellen data altijd verhalen, en heeft haar gemeenschap onvoldoende controle over die verhalen. Door die verhalen nu eens wel naar boven te halen kwam er opeens (schokkende) data beschikbaar die daarvoor niet zichtbaar was.

De taal van Silicon Valley

Julia Carrie Wong en Matthew Cantor hebben een lexicon online gezet van de taal van Silicon Valley. En hij is spot on. Een paar favorieten:

thought leader (n) – An unemployed rich person.

free speech (ph) – A constitutionally protected right in the US that is primarily invoked by tech bros and internet trolls when they are asked to stop being assholes. Syn: hate speech.

UX designer (n) – The person responsible for a website or app user’s experience (UX). They make the buttons they want you to click on – Share! Buy! Sign Up! – large and noticeable, and the buttons that turn off location tracking very small.

Bekijk ook de definities van privacy en de GDPR.

Stoeien met dark patterns

De mensen van Bagaar hebben een even hilarische als zenuwslopende website gemaakt waarin alle irritante designpatronen van het web in één site verenigd zijn. Hoe ver kom jij? Ik kon niet voorbij de CAPTCHA-achtige tests komen…

De openingspagina van User Inyerface

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag