• Menu

0 recente resultaten

De week van lokale software, ‘red handed’ in Morse code en Libra versus liberté

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Lokale software eerst

Mijn ideale software voor het schrijven van teksten en het daarin samenwerken met anderen bestaat nog niet. Ik zou eigenlijk de functionaliteit willen van Google Docs, maar dan een versie die ook werkt als ik offline ben en waarbij ik zelf de volledige governance over de data hou. Het onderzoekslab Ink & Switch heeft mij met een aantal prototypes hoop gegeven dat die software in de toekomst wel zal bestaan. Ze noemen het local-first software. In hun onderzoeksrapport beschrijven ze de zeven idealen voor dit soort software: het moet snel werken, op meerdere apparaten, on- maar ook offline, in samenwerking met je collega's, tot ver in de toekomst, met beveiliging en privacy als standaard, en op een manier waarop jijzelf de volledige controle behoudt.

In hun prototypes gebruiken ze Conflict-free Replicated Data Types, een technologie die voor het eerst in 2011 door computerwetenschappers beschreven is. Je kunt daarmee met meerdere mensen tegelijkertijd aan een bestand werken, zonder dat de verschillende versies in de war raken, terwijl iedereen een eigen kopie op de eigen computer heeft staan. Bekijk deze demovideo voor hoe dit met een Trello-achtige applicatie zou werken:

Ik word hier heel enthousiast van en sluit me dan ook van harte aan bij hun oproep aan startups om deze kans op te pakken en hiermee aan de slag te gaan.

Libra versus liberté

Het zal je niet zijn ontgaan dat Facebook zijn plannen heeft onthuld voor een nieuwe digitale munt: de Libra. De aankondiging gaat gepaard met een indrukwekkende site, een whitepaper, een stichting in Zwitserland en partnerschappen met de Amerikaanse who's who van corporate tech. De belofte is om de ‘unbanked’ toegang te geven tot goedkope, veilige en internationale betaaldiensten (en om de Amerikanen van hun papieren cheques af te krijgen). De zorgen gaan over de centralisering van macht en het gebrek aan privacy rondom deze munt. Ik deel die zorgen en zal die heel binnenkort eens goed op een rijtje zetten. Maar lees eerst maar even meer over wat precies de plannen zijn:

Overigens zijn de mensen met het sterrenbeeld ‘Libra’ (Weegschaal) schijnbaar boos:

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Nieuwsuur lag op de snijtafel over het uploadfilter

De snijtafel keek naar het item dat Nieuwsuur maakte over uploadfilter en kwam tot de conclusie dat het programma slecht twee keer een correcte/feitelijke zin zei. Ze vroegen zich af waarom er een lobbyist van Buma/Stemra als muzikant werd opgevoerd (een duidelijke voorstander van het uploadfilter) en daarna heel kort een wetenschapper (het beoogde neutrale perspectief). Het is alsof je een voetbalwedstrijd organiseert met één team en een scheidsrechter. En dat je die dan ook nog eens kritiekloos hun gang laat gaan. De aflevering is mooi als kritiek op de journalistiek, maar laat ook goed de problemen van deze Europese auteursrechtrichtlijn zien. Bekijk de aflevering hieronder zonder trackers. Of als je de VPRO een view wilt geven dan staat hij ook op YouTube.

Google betrapt op het kopiëren van songteksten

Genius is een website waar je songteksten kunt bekijken. Ze zijn afhankelijk van Google om bezoekers op hun site te krijgen. Dat aantal bezoekers daalt omdat Google tegenwoordig hele songteksten in hun resultaten laat zien. Genius vermoedde dat Google die songteksten van Genius kopieerde. Google ontkende dat. Toen deed Genius iets dat redelijk genius was: ze wisselden het gebruik van ' en ’ met elkaar af in een songtekst. Wat bleek: Google gebruikte inderdaad dat patroon. De afwisselende apostroffen spelden ook nog eens een bericht in Morse code: ‘Red Handed.’

Dit verhaal doet me denken aan hoe kaartenmakers al jaren proberen te bewijzen dat hun kaarten door andere gestolen worden. Zij plaatsen kleine steegjes op hun kaarten die helemaal niet bestaan. Als dat steegje opeens bij een andere kaartenmaker opduikt, dan kan dat maar op één manier gebeurd zijn…

Ongelezen/onbeluisterde aanbevelingen

Ik ben er nog niet aan toegekomen, maar ik hoop dit weekend het profiel over Anita Sarkeesian te lezen, de mediacriticus die door het seksistische deel van de gaminggemeenschap aangevallen werd:

Ook ga ik luisteren naar de podcast van Tristan Harris en Aza Raskin van het Center for Human Technology (wat eerst Time Well Spent heette). Ze verkennen de maatschappelijke effecten van de race om onze aandacht en doen dat in de eerste twee afleveringen met Natasha Dow Schüll. Zij schreef het fantastische Addiction by Design, een boek over de gokindustrie in Las Vegas. De manier waarop die industrie misbruik maakt van onze cognitieve zwakheden lijkt natuurlijk heel erg op de manier waarop bedrijven als Facebook en Google dat doen.

Alles is stuk

Randall Munroe vat de huidige staat van computerbeveiliging samen:

XKCD cartoon

Gotta feel kind of bad for nation-state hackers who spend years implanting and cultivating some hardware exploit, only to discover the entire target database is already exposed to anyone with a web browser.

P.S. Digitale hekserij in Rotterdam

Onze Mozilla fellow, Danae Tapia, lanceert op donderdag 4 juli, bij WORM in Rotterdam, haar project over ‘Digital Witchcraft’. Ze heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar manieren om technologie weer van onszelf te maken. Hekserij/magie is een metafoor die helpt om de verbeelding op gang te brengen over hoe onze technologische realiteit ook zou kunnen zijn. Ik ga er zeker heen. Zie ik je daar wellicht?

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag