Fight for Privacy workshop: Winnaar!

De week van Bitcoin-afpersers, Cockygate en een boete van 4.3 miljard

Met het recht op inzage heb je recht op de hele hand

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Je gestolen LinkedIn-wachtwoord in een mail van een scammer

In 2012 werden er bijna vijf miljoen wachtwoorden en e-mailadressen gestolen bij LinkedIn (en kunstenaar Aram Bartholl publiceerde ze allemaal in 8 dikke telefoonboeken waarin je je eigen wachtwoord kon opzoeken). Dat wachtwoord wordt nu gebruikt door scammers om je te chanteren: "Kijk, we weten je wachtwoord, maar we hebben ook de beelden van je webcam. Geef ons Bitcoin." Karin Spaink kreeg de mail en trapte er natuurlijk niet in, maar had wel een vriendin die er al nachten van wakker lag. Omdat Bitcoin zo lekker transparant is was het voor beveilingsonderzoeker SecGuru relatief makkelijk te achterhalen dat de criminelen al minstens 50.000 dollar binnen hadden gehaald. Karin verwijst naar onze Internet Vrijheid Toolbox om te leren hoe je jezelf beter kunt beschermen. De site Laat Je Niet Hack maken, gemaakt door techjournalist Daniël Verlaan met hulp van zes hackers, geeft ook praktische adviezen over wat je beter wel en niet kunt doen. De site gaat wel uit van het perspectief dat je data veilig staat bij Google. Dat is natuurlijk waar, mits je het oké vindt dat Google er van alles mee doet en de Amerikaanse overheid er wellicht ook vrij makkelijk bij kan.

Previous
Next

Facebook en 'the community' van Holocaust ontkenners

De laatste tijd heb ik soms het gevoel dat ik een wekelijkse nieuwsbrief over Facebook aan het schrijven ben. Ook deze week stapelde het ene lek op het andere schandaal. Het meest fascinerende vond ik het interview van Kara Swisher met Facebook eindbaas Zuckerberg waarin ze hem verleid om hele onhandige dingen te zeggen over ontkenners van de Holocaust. Lees of luister het om het brein van deze man iets beter begrijpen. Ik word trouwens steeds bozer als ik hem hoor praten over "the community". Je kunt Facebook van alles noemen, maar het idee dat het één community zou zijn is krankzinnig en wellicht één van de oorzaken van alle blunders die het bedrijf blijft maken.

Dit interview van Swisher deed me weer eens denken aan het beroemde interview dat ze jaren geleden met Zuckerberg deed op een conferentie. Haar vragen over privacymisstappen van Facebook maakten hem zo aan het zweten dat hij voor het eerst zijn hoodie uitdeed. Het laat ook mooi zien dat Zuckerberg dus nu al jaren in dezelfde dynamiek zit: "sorry dat we dit niet eerder beter hebben gedaan, maar het verleden kunnen we niet veranderen en we gaan dus proberen om het in de toekomst beter te doen." Bekijk de video:

En dan was er dus ook nog de Channel 4 documentaire waarin duidelijk werd dat Facebook een aparte tier van pagina's en personen heeft waarvan het account minder snel geblokkeerd wordt. Channel 4 ging under cover bij een contentmoderatie-bedrijf uit Dublin dat wordt ingehuurd door Facebook en kwam erachter dat pagina's die Facebook veel geld opleveren, zoals bijvoorbeeld die van de extreem-rechtse Tommy Robinson, langer online mogen blijven staan. Facebook kwam dezelfde dag nog met een reactie. Ze legden de schuld vooral bij het bedrijf in Dublin, die praktijken zou hebben die niet passen bij de waarden waar Facebook voor staat. Het lijkt mij duidelijk dat zo'n bedrijf dit soort dingen niet zelf bedenkt en dat Facebook dus blijkbaar niet de juiste incentives hanteert voor de bedrijven die door haar worden ingehuurd.

Geef hier je e-mailadres op om deze lees-, luister en kijktips elk weekend in je inbox te ontvangen.

Cockygate en andere Amazon spam

Van Finn Brunton heb ik geleerd dat je elke technologische ontwikkeling ook vanuit het perspectief van spam kunt bekijken. In een aflevering van Reply All wordt er gekeken naar de manieren waarop verkopers van spullen op het Amazon platform proberen om bovenaan de lijst met Amazon zoekresultaten te staan. Hoe doe je dat? Je betaalt mensen in China om jouw product te kopen (en te laten verschepen naar een willekeurig adres in de VS) en daar een positieve recensie over te schrijven. Check het verhaal in de Washington Post als je liever leest dan luistert.

Sarah Jeong schreef over Cockygate, een schandaal in de wereld van de romantische lectuur à la de bouquet reeks. Cockygate is het gevolg van een andere manier waarop je hoog in de Amazon resultaten kunt komen: een boek schrijven met een titel en cover die lijkt op andere succesvolle producten. Dit verhaal zit vol met de absurde gevolgen van het beleid van Amazon. Als Amazon besluit om auteurs per gelezen boek te betalen, dan worden er alleen nog maar boeken van een pagina of 8 geschreven. Zodra Amazon besluit om per gelezen pagina te betalen, ontstaan er allemaal boeken van 1.000 pagina's waarin je als lezer verleid wordt om in één keer naar die laatste pagina te springen, etc.

Op de vingers getikt voor 4.3 miljard

Sundar Pichai's telefoontje met Europese Commissaris mocht niet helpen: Google kreeg een boete van 4.3 miljard toch echt een boete voor haar oneerlijke handelspraktijken rondom Android. Na dit soort nieuws is Ben Thompson eigenlijk altijd de eerste analist die ik wil lezen. Hij legt uit waarom Android überhaupt bestaat en gratis weggegeven wordt door Google, dat de Europe Commissie het vreemd genoeg helemaal niet over Google Play Services lijkt te hebben, en dat Google het ondanks deze boete waarschijnlijk zo opnieuw zou doen omdat Android ze zo verschrikkelijk veel heeft opgeleverd.

De OPSEC van de Russische hackers die verkiezingen probeerden te verstoren

De aanklacht tegen 12 Russische geheime agenten die de mails van de Amerikaanse Democraten zouden hebben gestolen gaf ons niet alleen in een inkijkje in de vermeende dubieuze relatie van deze hackers met Wikileaks, maar gaf ons ook veel informatie over de capaciteiten van de Amerikaanse diensten om onderzoek te doen naar dit soort hacks, en inzicht in de gaten van de Operations Security van deze Russen. Micah Lee legt in de The Intercept uit dat de Russen de verschillende nepidentiteiten onvoldoende van elkaar hadden gescheiden en dat de Bitcoin-transacties waarmee ze hun servers aanschaften vrij makkelijk te volgen waren. De aanklacht laat ook zien hoeveel informatie er vanuit Amerikaanse diensten als Twitter en Facebook aan het team van Mueller is doorgespeeld.

Doorfluisterspelletjes

Saurabh Datta maakte een robotische versie van het klassieke doorfluisterspelletje dat bij mij op de basisschool nog 'Telefoontje' heette. Met gebruik van elektronische noise gaat het roddelen ook hier na een paar beurten helemaal mis.

 1. Kea

  Dank voor de uitgebreide tips van Daniël Verlaan. Een toevoeging voor degenen die een goede wachtwoordenapp zoeken: Codebook en SecureSafe zij ook heel verantwoord.
  Wat betreft de tablet: waarom reclame maken voor een Chrome Book? Is Google niet al machtig genoeg?

  • Hans de Zwart

   Ja, zo’n advies krijg je dus als beveiliging belangrijker vindt dan onafhankelijkheid…

 2. Kea

  A different story about the dominance of Google, old +updated: https://arstechnica.com/gadgets/2018/07/googles-iron-grip-on-android-controlling-open-source-by-any-means-necessary/

  It appears to be extreme difficult to avoid Google’s Android dominance.And the EU has several grounds to sue Google.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.