Waar zijn de liberale hoeders van onze vrijheid?

De week van #HappyBirthdayWWW, Facebooks fratsen en een Grey Hat hacker

Avrotros Radar over de sleepwet: de belangrijkste fragmenten

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

#HappyBirthdayWWW

Het World Wide Web is afgelopen week 29 jaar geworden, maar heeft het zwaar. Tim Berners-Lee, de man die het web ooit heeft bedacht, schreef ons allemaal daarom een brief met een vraag om hulp. Hij ziet twee grote problemen. Ten eerste is het nog steeds zo dat de helft van de mensen op de wereld geen toegang heeft tot het internet. Hoe krijgen we iedereen zo snel mogelijk online? Ten tweede is het web geen verzameling van een diverse set websites meer. Toegang tot informatie wordt nu geleverd door een paar dominante platforms. En dat zorgt ervoor dat het web gemakkelijker op grote schaal misbruikt kan worden. Volgens Berners-Lee moeten er ook andere businessmodellen te vinden zijn dan het leveren van gepersonaliseerde advertenties en is het ook nog niet te laat om ervoor te zorgen dat de informatiegiganten zich anders gaan gedragen. Maar daar hebben we wel jullie creatieve ideeën voor nodig.

Hoe de geheime dienst mensen lastig valt

Eén van onze kritiekpunten op de Sleepwet is dat de geheime diensten met onvoldoende controle vooraf grote hoeveelheden informatie via informanten kunnen verzamelen. We weten natuurlijk heel weinig over de praktijk van de diensten als het gaat om het werken met informanten. Buro Jansen & Janssen houdt als collectief al tientallen jaren de geheime diensten in de gaten en publiceerde eerder deze maand twee verhalen van mensen die benaderd zijn door de AIVD. In het eerste geval ging het om iemand die een belangrijke rol speelt in Marokkaanse solidariteitsnetwerken en in het tweede geval om een prominente Nederlandse hacker. Voor allebei was het een ongewenste en onprettige ervaring.

Facebook's fratsen

Dit artikel uit The Atlantic is al een aantal maanden oud, maar ik ontdekte het past deze week. Alexis Madrigal heeft de database met publieke uitingen van Mark Zuckerberg uitgeplozen en geanalyseerd wat door de jaren heen het perspectief van de Zuck op 'community' is geweest. In zijn eerste jaren met Facebook begreep hij maar weinig van de sociale dimensie van de wereld. Daarna was hij ervan overtuigd dat Facebook van de hele wereld één gemeenschap zou kunnen maken. In het afgelopen jaar is hij van dat idee afgestapt en realiseert hij zich dat mensen Facebook pas echt veel gaan gebruiken als ze daar in kleine gemeenschappen betekenisvol met elkaar kunnen communiceren. Maar is dit wat willen? Facebook als de hoeder van betekenis?

Het motto van Mark Zuckerberg voor Facebook was (tot 2014) altijd move fast and break things. De afgelopen week waren er weer eens twee voorbeelden waaraan je duidelijk kunt zien dat het oude motto nog niet helemaal losgelaten is en de kwaliteitscontrole bij Facebook omhoog moet. Eerst ging er een enquête de deur uit waarin mensen gevraagd werd wat ze ervan zouden vinden als Facebook mannen zou toelaten om aan kinderen te vragen om seksueel getinte plaatjes te sturen. Daarna suggereerde Facebook bij zoekopdrachten die begonnen met "video of..." absurd obscene resultaten.

De jongen die zijn vinger in de Wannacry-dijk stak

Marcus Hutchins is de Britse twintiger die vorig jaar het verspreiden van WannaCry een halt toeriep door de URL te registreren waarmee de malware steeds contact probeerde te maken. Die URL bleek een killswitch. Even was hij wereldberoemd als de hacker die het internet had gered. Een paar maanden later werd hij in de Verenigde Staten gearresteerd na het bezoeken van een conferentie over informatiebeveiliging. Hij werd beschuldigd van het maken van malware en moest in de VS blijven om zijn rechtszaak af te wachten. Bij Select All vind je een mooi profiel van Hutchins. Het wordt duidelijk dat hij heus niet altijd braaf geweest is, maar de vraag wordt ook gesteld of je zo goed als Hutchins kunt worden zonder in je tienerjaren zo af en toe wat kattekwaad uit te halen.

Luisteren: Bruce Sterling op SxSW

Het is niet mijn gewoonte om tips te geven over zaken die ik nog niet geluisterd, gezien of gehoord heb. Maar Bruce Sterling kan ik zonder reservering aanbevelen. Deze onnavolgbare sciencefictionschrijver zorgt elk jaar op South by Southwest (SxSW) voor de afsluiting. Dit jaar praat hij over digitale kunst. Deze speech ga ik zeker luisteren dit weekend.

Is jouw slimme apparaat al onderdeel van een botnet?

XKCD Comic
"If they're getting valuable enough stuff from you, at least the organized crime folks have an incentive to issue regular updates to keep the appliance working after the manufacturer discontinues support."

Dit soort tips elke week in je mailbox?

Geef hier je e-mailadres op om deze leestips elke vrijdag in je inbox te ontvangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.