• Menu

0 recente resultaten

De week van CAPTCHAs voor drones, een dealende politie en het post-netneutraliteit tijdperk

Dit zijn de interessante, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die ik deze week graag met je deel.

Google reCAPTCHAs invullen voor het Amerikaanse drone programma

Je hebt vast wel eens via een reCAPTCHA moeten bewijzen dat je een mens bent en geen robot. Dat ziet er zo uit:

Schermafbeelding van een reCAPTCHA

De software van dit soort reCAPTCHAs wordt gemaakt door Google. Die gebruiken jouw beeldherkenning-skills om hun beeldherkenning-software te verbeteren. Deze week bleek dat Google die beeldherkenning-software verkoopt aan het Amerikaanse ministerie van Defensie. Die gebruikt het vervolgens om er de beelden mee te analyseren die hun drones maken in oorlogsgebieden.

Als je jouw websitebezoekers dwingt om een reCAPTCHA van Google in te vullen dan dwing je ze dus eigenlijk ook om indirect mee te helpen met het Amerikaanse drone-programma. Slecht plan.

De politie als drugsdealer (met goede klantenservice)

We hebben al eerder geschreven over de operatie waarmee de Nederlandse politie (in samenwerking met politiediensten uit het buitenland) Hansa, een illegale website voor drugshandel, een maand lang over heeft genomen om daarmee zoveel mogelijk drugsdealers te kunnen arresteren. We maakten ons toen al zorgen over het gebrek aan toezicht op het digitale handelen van de politie en vroegen ons af of een in drugs handelende politie de opmaat is naar een nieuwe IRT-affaire.

Wired publiceerde deze week een interview met twee van de Nederlandse rechercheurs die betrokken waren bij het oprollen van Hansa. We weten nu dus hoe ze het hebben gedaan en het is écht een heel spannend verhaal. Het is duidelijk dat het Team High Tech Crime dit verschrikkelijk slim heeft aangepakt (er wordt zelfs opgeschept over het feit dat de kwaliteit van de klantenservice van de drugshandel omhoog ging: "The quality really went up, everyone was very satisfied with the level of service they got."). Ook werden er verregaande middelen ingezet om de IP-adressen van de (ver)kopers van de drugs te ontmaskeren, bijvoorbeeld door ze te ver/misleiden om een beacon op hun computer te installeren.

Kan dit wel allemaal door de strafvorderlijke beugel? Zonder goed toezicht zullen we dat nooit weten.

Waarom de rechtsstaat ook jou aangaat

Nienke Venema (directeur van Stichting Democratie en Media) en Jelle Klaas (litigation director van het Public Interest Litigation Project) hebben in hun vrije tijd een serie podcasts gemaakt. In zes afleveringen laten ze je horen waarom de rechtsstaat ook belangrijk voor jou is. Ik vond zelf de eerste aflevering waarin Alexander Brenninkmeier de verhouding tussen de rechtsstaat en de democratie uitlegt heel interessant, maar sla vooral de aflevering met Nani Jansen Reventlow over digitale rechten ook niet over!

De Takedown Hall of Shame

De Electronic Frontier Foundation (de EFF, onze Amerikaanse zusterorganisatie) houdt een Takedown Hall of Shame bij. Hierin verzamelen ze absurde verhalen van mensen bij wie foto's of video's offline zijn gehaald omdat ze iemands copyright zouden schenden. Eén van de mooiste voorbeelden vind ik de man die 10 uur aan door hemzelf gemaakt white noise (ruis) had geüpload naar YouTube. Dat leverde hem vijf takedown verzoeken op van partijen die beweerden de rechten op deze ruis te hebben. Het bewijst maar weer eens: automatisch filteren werkt niet.

Evil ISP-tje spelen in het post-netneutraliteit tijdperk

De Amerikaanse toezichthouder heeft nog niet zo lang geleden de wetgeving rondom netneutraliteit ingetrokken. Game-ontwikkelaar Cosmic Adventure Squad heeft daarom in een sprint van 48 uur een spel gemaakt waarin jij werkt op de klantenservice van een internet provider in het post-netneutraliteit tijdperk. Op een steeds hoger tempo moet je proberen om gebruikers van bepaalde internetdiensten voor te trekken, terwijl je mensen die verboden diensten gebruiken moet afknijpen of soms zelfs afsluiten. Ik werd op dag 10 ontslagen...

Screenshot van Packets, Please! spel
'Boost' of 'Throttle'?

Dit soort tips elke week in je mailbox?

Geef hier je e-mailadres op om deze leestips elke vrijdag in je inbox te ontvangen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag