De schoonmakers van onze sociale netwerken

De week van John Perry Barlow, de betrouwbaarheid van data en mensen zonder uitnodiging

T-Mobile behandelt iedereen even ongelijk

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

"Governments of the Industrial World, you weary giants of flesh and steel..."

Zo begon John Perry Barlow in 1996 zijn beroemde Declaration of Independence of CyberspaceLees hier de hele verklaring. Afgelopen week is hij op 70-jarige leeftijd overleden. Hij was één van de oprichters van de Electronic Frontier Foundation. Directy Cindy Cohn maakt duidelijk dat Barlow onterecht als stroman is ingezet voor een naïef soort techno-optimisme. Dat was juist een zeer bewuste en strategische keuze:

"I knew it’s also true that a good way to invent the future is to predict it. So I predicted Utopia, hoping to give Liberty a running start before the laws of Moore and Metcalfe delivered up what Ed Snowden now correctly calls 'turn-key totalitarianism.'"

Vandaag, kinderen, gaat het over gegevens

Volgens Maxim Februari zijn data zo betrouwbaar als we ze zelf maken. En tot nu toe belooft dat weinig goeds. De rommel die we in de computersystemen stoppen komt er ook weer als rommel uit. Februari wijst dan ook fijntjes op de dubbele tong van Ollongren als die een oppositiepartij beschuldigt van racistische profilering. De regering zelf kan er op profileringsgebied namelijk ook wat van. Zij gaan namelijk een stap verder: ze trekken conclusies uit die onbetrouwbare profieldata.

Met machine learning de privacyvoorwaarden uitpluizen

Andy Greenberg schrijft in de Wired over Polisis, een stuk gereedschap dat met kunstmatige intelligentie volledig geautomatiseerd privacyvoorwaarden kan lezen en inzichtelijk kan maken. Het is natuurlijk niet perfect, maar al wel net zo goed als de rechtenstudenten die hebben geholpen om de software te trainen. Zie hieronder als voorbeeld een analyse van de voorwaarden van Facebook. Wat vind jij? Helpen dit soort visualisaties om inzichtelijk te maken hoe je gegevens gebruikt worden?

Een analyse van de voorwaarden van Facebook

2 miljoen US dollar voor een kwetsbaarheid

De markt voor kwetsbaarheden in software, de zogenaamde zero-days, is bijzonder ondoorzichtig. Motherboard heeft een aantal (anonieme) bronnen over dit onderwerp gesproken en kan daardoor een tipje van de sluier oplichten. Zo zijn er maar heel weinig mensen die genoeg vaardigheden hebben om dit type onbekende kwetsbaarheden op te sporen en die werken dan ook afwisselend voor de geheime diensten en voor bedrijven die zo geheim mogelijk proberen te operen. Ook maakt Motherboard duidelijk hoeveel de prijs voor kwetsbaarheden is gestegen de laatste jaren. Dit komt onder andere doordat we allemaal veel meer onze communicatie zijn gaan versleutelen en de capaciteit om in te breken op computers belangrijker wordt.

Mensen niet welkom

We kennen allemaal de zogenaamde CAPTCHA, een manier waarop een computer kan checken of jij wel een mens bent. Dat kan ook andersom: deze CAPTCHA kan alleen opgelost worden door computers.

  1. Maartje Verhoeven

    Het linkje dat naar Wired zou moeten verwijzen opent bij mij opnieuw het artikel van het NRC.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.