De week van verplichte spyware, “el paquete semanal” en next-level wachtwoorden

Pieter Rogaar over ransomware, nomoreransom.org en het Nationaal Cyber Security Centrum

De dag dat je stofzuiger cartograaf bleek te zijn.

De NOS schrijft vandaag over het succes van de website nomoreransomnomoreransom.org.. Deze internationale samenwerking van politie-eenheden en beveiligingsbedrijven tegen gijzelsoftware heeft minstens 28.000 mensen geholpen hun computer te ontgrendelen. Inmiddels biedt de site voor 104 verschillende vormen van ransomware een oplossing om de versleuteling ongedaan te maken. Goed voor als het te laat is, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Ook als je nog niet getroffen bent is het nuttig om te weten waar je mee te maken hebt: hoe ransomware werkt, waar je op moet letten om niet geïnfecteerd te raken en wat je kan doen om je bestanden veilig te stellen (SPOILER: back-up veel en back-up vaak). Op 9 juni spraken wij tijdens onze “dag van de internetvrijheid”9 juni: bekijk hier het volledige programma met Pieter Rogaar van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). We spraken over het WannaCry-virus, de taak van het NCSC en ransomware in het algemeen. Bekijk hieronder het interview.

Nog even over die ontsleuteling van ransomware

In een interview met John FokkerLuister hier het interview op Radio 1 (Team High Tech Crime) op NPO radio 1 vanmorgen werd trouwens gevraagd hoe zij aan de decryptietools zijn gekomen die aangeboden worden op de website. Een interessante vraag: want hoe doet de politie dat nou eigenlijk? Het antwoord van de politie: “deels geheim van de smid”. Dat vinden wij voor zoiets veel te vaag. Waar de informatie vandaan komt, is heel belangrijk - zeker als daarbij bevoegdheden worden gebruikt die vervolgens niet door een rechter (kunnen) worden getoetst. We verwachten toch meer openheid van de politie op dit punt.

Word ook donateur

Wil jij dat jouw privé communicatie privé blijft? Dat je ongesurveilleerd kunt browsen en je in vrijheid kunt uiten? We kunnen ons werk alleen onafhankelijk blijven doen en successen blijven halen met steun van donateurs. Wil jij dit ook mogelijk maken? Doe vandaag nog een donatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.