Twitter loopt achter, maar claimt voorsprong

De week van WannaCry, #ChelseaIsFree en de "Frightful Five"

‘Hey there! I’m updating my WhatsApp privacy settings’

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • Chelsea Manning is afgelopen week vrijgekomen een deelde haar eerste vrije stappen op Instagram. Wired beargumenteert in dit artikel dat zij de weg vrij heeft gemaakt voor de onthullingen van Snowden en voor de Panama Papers. Ook maakt haar verhaal één ding duidelijk: er is nog altijd betere bescherming nodig voor klokkenluiders.
 • We schreven zelf al kort over het computervirus WannaCry, maar we waren natuurlijk niet de enigen. Lees vooral de analyses van Ben Thompson (die vindt dat er geen goed businessmodel is voor het aanpakken van zerodays) en Evgeny Morozov (die de zerodays ziet als uitwas van de het democratisch kapitalisme).
 • We zijn Thunderbird-grootverbruikers bij Bits of Freedom (op die ene Mutt-user na) en maakten ons dus best een beetje zorgen over wat er met de mail-client zou gebeuren nadat Mozilla had aangegeven er geen prioriteit meer aan te kunnen geven. Goed nieuws: er is een thuisbasis voor de toekomst gevonden.
 • Snap je niets van emoji? Lees dan dit stuk van Nina Polak over hoe ze onze taal kunnen verrijken. Snap je ze wel, check dan het bij de tekst gebruikte beeld: "The Garden of Emoji Delights". Wow.
 • Farhad Manjoo legt in de New York Times uit hoe afhankelijk we zijn geworden van Apple, Google, Amazon, Facebook en Microsoft (hij noemt ze de "Frightful Five"). Door ons te laten zien hoe diep de diensten van deze giganten in zijn dagelijkse leven ingrijpen krijg je een goed beeld van hoeveel macht deze bedrijven eigenlijk hebben. Speel zijn spelletje om te ontdekken van welke van deze bedrijven jij het makkelijkst afscheid zou kunnen nemen: Which Tech Giant Would You Drop?
 • Tot slot: dit is wat er gebeurt als je in FaceApp het glimlach-filter blijft hergebruiken tot er geen gezichten meer herkend worden (check ook even de rest van het werk van Gene Kogan):

 1. Terreurwilg

  Gefeliciteerd Chelsea!

  Triest dat de bureaucraten onverminderd doorgaan met hun fratsen. En toch is er veel veranderd. Ik wil eigenlijk niet weten hoe de wereld er uit zou hebben gezien zonder deze leaks

 2. Mek Daa'maq

  De link die eigenlijk naar het artikel over Thunderbird zou moeten linken, linkt nu naar het artikel over Chelsea Manning. Foutje?

 3. Tijmen Swaalf

  inderdaad! inmiddels de juiste link toegevoegd.

 4. B@S

  Hoe kan ik die artikelen op nytimes lezen zonder mezelf te laten tracken?

  Eigenaardig dat artikelen over precies dat onderwerp achter een inlogplicht, achter een cookiewall én achter de tech-griezel Cloudflare zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.