• Menu

0 recente resultaten

De Week: dataïsme, een fittie en uitgebalanceerde emoticons

Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Amazon’s opslagdienst had wat downtime in de afgelopen week. Een aantal veelgebruikte diensten zoals Medium en Trello werkten daardoor ook niet meer. Op de Guardian een artikel waarin uitgelegd wordt hoe het kan dat een storing van Amazon ertoe leidde dat sommige mensen in hun huis letterlijk de lichten niet meer aan of uit konden doen.
  • Er is een fittie tussen Cory Doctorow en Tim Berners-Lee. Cory maakt zich ernstige zorgen over het standaardisatieproces rondom DRM van webvideo’s in browsers. Het begint erop te lijken dat browsers ertoe gedwongen worden om gesloten software op te nemen zodat hun gebruikers bijvoorbeeld Netflix in de browser kunnen bekijken. Tim vindt dat het uiteindelijk beter is voor het web als browsers wel DRM video ondersteunen in plaats van niet. De meest toegankelijke uitleg van het probleem vind je waarschijnlijk in deze podcastaflevering van Reply All en als je tijd over hebt, lees dan ook de column van Cory over de schadelijke effecten van DRM: If dishwashers were iPhones.
  • Kevin Mitnick is waarschijnlijk de beroemdste hacker aller tijden (hij werd in 1995 gearresteerd voor het inbreken in computers en zat daarom een aantal jaar in de gevangenis). Wired publiceerde een voorpublicatie uit zijn nieuwe boek The Art of Invisibility, The World’s Most Famous Hacker Teaches You How to Be Safe in the Age of Big Brother and Big Data. Hij legt daarin bijvoorbeeld uit hoe je een anoniem Gmail-adres kunt registeren en valideren met een burner phone. Dat gaat vrij ver: je moet bijvoorbeeld nadenken over hoe je niet herkenbaar in beeld komt als je met cash een SIM-kaart gaat kopen bij de Walmart.
  • Nog een voorpublicatie: Homo Deus in de Trouw. Yuval Noah Harari beargumenteerd daarin dat je “dataïsme” (het verklaren van het universum als datastromen) kunt zien als vervanger van het humanisme. We gaan dan van een homocentrisch naar een datacentrisch wereldbeeld. Dat brengt natuurlijk een risico met zich mee: zien we niet iets over het hoofd als we de wereld reduceren tot data?
  • Google heeft een tijd gewerkt aan een modulaire mobiele telefoon (Project Ara, inmiddels gestorven). Op VentureBeat stond een artikel over wat toch wel de meest vreemde module voor deze telefoon moet zijn geweest: een aquarium met een levende algen en een microscoop.
  • Al Jazeera heeft Media Theorised online gezet. Aan de hand van vijf denkers willen ze kritisch reflecteren op ons huidige medialandschap. Onze favoriet is uiteraard McLuhan: “Everything happens at once. There is no continuity, there is no connection, there is no follow through. It’s just all now.”
  • Tot slot een browserplugin voor de Facebookgebruikers onder ons. Met Go Rando kun je ervoor zorgen dat je ten opzichte van het Facebookalgoritme overkomt als iemand die volledig in emotionele balans is. Je bent dan dus even vaak “verbluft” als dat je “verdrietig” bent.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag