• Menu

0 recente resultaten

De Week

Nederlandse staatsgeheimen beheerd door de Britten, hoeveel data je met 100 USD kunt kopen en positief privacynieuws. Een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Het uitbesteden van de beveiliging van staatsgeheimen aan private partijen moet, als je het al wilt doen, uiterst zorgvuldig gebeuren en van de juiste waarborgen zijn voorzien. Uit een Wob-verzoek van de NRC over de overname van Fox-IT door een Brits bedrijf blijkt dat er nog wel wat schort aan onze voorbereiding op dit soort situaties en dat onze afhankelijkheid van externe partijen wellicht te groot is.
  • Trump als president blijft tot veel IT-gerelateerd nieuws leiden. Zo wordt het hoofd van de FTC iemand die netneutraliteit háát, staat 1984 van George Orwell op de bestsellerlijst nadat één van Trumps adviseurs sprak over ‘alternative facts‘, blijkt het Twitter-account van de president (@POTUS) slechts beveiligd met een privé Gmail-account en lijkt Trump het Privacy Shield op het spel te zetten. Ondertussen gaat de speculatie over een potentiële gooi naar het presidentschap van Mark Zuckerberg door, bijvoorbeeld met dit sciencefiction verhaal over Democracy 3.0.
  • SIDN deed een onderzoek naar de beveiliging van bedrijfswebsites. Hun conclusie was helaas ontnuchterend: 86% van de Nederlandse bedrijfswebsites die privacygevoelige gegevens verwerken heeft de beveiliging daarvan onvoldoende op orde. Het bedrijfsleven doet het daarmee minder goed dan de Nederlandse overheid.
  • Twee Chinese onderzoeksjournalisten probeerden erachter te komen hoeveel data ze over Chinese burgers konden kopen bij datahandelaren. Voor ongeveer 100 USD konden ze bijvoorbeeld een volledige geschiedenis krijgen van alle hotelovernachtingen van een persoon, alle bezochte internetcafés, alle vluchten en zelfs alle cashstortingen bij de vier grote Chinese banken. Het was zelfs mogelijk om realtime te kunnen bepalen waar de persoon was. Dit is hoe een wereld eruit ziet waar bijna geen bescherming van persoonsgegevens is.
  • Onze oud-collega Axel Arnbak werd geïnterviewd door De Correspondent. Hij denkt dat het de goede kant op gaat met de privacy van de Europese burger. De Correspondent heeft met een aantal onderzoekers van de UvA nog iets moois gemaakt: een zoekmachine voor hoe partijen hebben gestemd sinds 1995.
  • Mozilla heeft een eerste versie van een Internet Health Report gelanceerd. In een blogpost leggen ze uit waarom het belangrijk is om goed bij te houden wat de "gezondheid" van het internet wel en niet vooruit brengt en wat de prognose is voor de komende tijd.
  • Tot slot goed nieuws: Lavabit, de veilige e-maildienst die ervoor koos om offline te gaan in plaats van gegevens van klanten aan de FBI over te dragen, staat op het punt om een doorstart te maken. Behoefte aan meer tips over veilig e-mailen? Bekijk dan onze Internetvrijheid Toolbox.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag