In overheidsspace no one hears you scream

De Week

Veel kritiek en vragen over voorstel wet op geheime diensten: wat gaat de regering doen?

De digitale rolmops, anonimiteit en beschaving en een sjaal met smoel. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • Er woedt al tijden een discussie over of je op online platforms mensen juist wel of niet anoniem moet laten posten. Vaak wordt er dan gezegd dat de discussie alleen maar beschaafd kan blijven als je die onder je eigen naam moet voeren (zoals bij Facebook). Volgens Mozilla’s Coral Project is dit een misverstand en een versimpeling van een discussie die eigenlijk veel breder gevoerd zou moeten worden.
 • We hebben het de laatste tijd veel gehad over gezichtsherkenning hier op het blog. The Guardian beschrijft Hyperface, een project van Adam Harvey (bekend van CV Dazzle, make-up die gezichten onherkenbaar maakt). Hyperface is een stof waar computers meerdere gezichten in herkennen en zo in de war raken.
 • Ben Thompson maakt zijn reputatie als één van de slimste analisten weer eens waar in zijn analyse van Alexa, de dienst van Amazon. Hij beschouwt het als besturingssysteem en maakt glashelder op welke manier Amazon hierin voorloopt op de competitie.
 • Wanneer Maciej Cegłowski iets nieuws publiceert schuiven we als het even kan alles opzij om het zo snel mogelijk te lezen. Deze keer heeft hij het over superintelligence. Hij laat zien waarom dit zo’n aanlokkelijk idee is voor heel veel van de Silicon Valley intelligentsia en levert messcherpe kritiek.
 • Cory Doctorow stoort zich al een tijdje aan de manier waarop er wordt gediscussieerd over ethiek en zelfrijdende auto’s. Hij schreef daarom Car Wars, een science fiction verhaal dat laat zien waar het werkelijke probleem zit: wie is er in de toekomst eigenlijk de baas over onze apparaten? Je kunt het verhaal ook luisteren.
 • Wired doet een aantal treurigmakende voorspellingen over de beveiligingsproblemen die we in 2017 tegen zullen gaan komen. Een kleine greep: het bewapenen van consumentendrones, nog meer DDOS-aanvallen en weer een ruzie tussen FBI en een bedrijf dat zijn klanten versleuteld laat communiceren.
 • De wet van Godwin kennen we al een tijdje. Poe’s Law hadden we nog niet van gehoord. Slate legt uit dat deze wet zegt dat online uitingen van extremisme vaak moeilijk te onderscheiden zijn van satirische online uitingen van extremisme.
 • Adam Geitgey heeft een volgende aflevering geschreven in zijn reeks waarin hij op heel toegankelijke wijze uitlegt hoe machine learning algoritmes werken. Deze keer gaat het over het herkennen van spraak.
 • De CEO van Medium (de site waar het vorige stuk ook op gepubliceerd is) heeft in een blogpost aangegeven dat ze gaan veranderen van businessmodel. Hij is ervan overtuigd dat advertenties het web verpesten: “it’s clear that the broken system is ad-driven media on the internet. It simply doesn’t serve people. In fact, it’s not designed to.” Ze willen het over een andere boeg gooien: “We believe people who write and share ideas should be rewarded on their ability to enlighten and inform, not simply their ability to attract a few seconds of attention.” De vraag over hoe ze dat gaan doen blijft helaas nog even onbeantwoord.
 • Wat hebben een oor, een rolmops en miauwmiauw gemeen? Het is iets wat je dagelijks maar al te vaak ziet.
 1. Gerda

  Even over anoniem online discussieren:
  Omdat privacy zo onder vuur ligt zijn er steeds meer mensen die juist daarom hun naam niet nline meer willen laten rondslingeren.

  Stel dat je net gaat solliciteren, en je nieuwe baas in google snel eens even je naam in klopt, De meeste bazen hebben liever mensen in dienst die niet al te mondig zijn, Dus dat zou evt. een carriere kunnen vertragen?

  Misschien heb ik het mis, maar ik zou heel graag een pseunoniem gebruiken of liever helemaal amoniem blijven zo lang in dit land geen respect word geboden voor mijn privacy.

  Zodra ik moet registreren dan haak ik af.

 2. Toine

  Ik ben zelf ook op zoek naar een ad-free alternatief voor een website.
  Zelf ben ik de mogenlijkheid aan het onderzoeken om de site zelf te hosten op mijn glasvezel aansluiting. Probleem is dan dat er geen provider is die de server onderhoud, security patches installeerd enz.
  Uiteindelijk met alle ad-blockers leveren de advertenties niet eens zo veel meer op en werd het toch al tijd om een alternatief te bedenken.

  IoT, cloud service, webservertje allemaal hetzelfde… computers die aan internet hangen.

 3. Johan Gerard van der Galien

  Deze week in het nieuws: Vermeende Russia Hack DNC via Nederlandse BOF TOR server (allemaal bullshit, niks van waar) http://www.abovetopsecret.com/forum/thread1154821/pg1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.