• Menu

0 recente resultaten

De Week

De digitale rolmops, anonimiteit en beschaving en een sjaal met smoel. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Er woedt al tijden een discussie over of je op online platforms mensen juist wel of niet anoniem moet laten posten. Vaak wordt er dan gezegd dat de discussie alleen maar beschaafd kan blijven als je die onder je eigen naam moet voeren (zoals bij Facebook). Volgens Mozilla’s Coral Project is dit een misverstand en een versimpeling van een discussie die eigenlijk veel breder gevoerd zou moeten worden.
  • We hebben het de laatste tijd veel gehad over gezichtsherkenning hier op het blog. The Guardian beschrijft Hyperface, een project van Adam Harvey (bekend van CV Dazzle, make-up die gezichten onherkenbaar maakt). Hyperface is een stof waar computers meerdere gezichten in herkennen en zo in de war raken.
  • Ben Thompson maakt zijn reputatie als één van de slimste analisten weer eens waar in zijn analyse van Alexa, de dienst van Amazon. Hij beschouwt het als besturingssysteem en maakt glashelder op welke manier Amazon hierin voorloopt op de competitie.
  • Wanneer Maciej Cegłowski iets nieuws publiceert schuiven we als het even kan alles opzij om het zo snel mogelijk te lezen. Deze keer heeft hij het over superintelligence. Hij laat zien waarom dit zo’n aanlokkelijk idee is voor heel veel van de Silicon Valley intelligentsia en levert messcherpe kritiek.
  • Cory Doctorow stoort zich al een tijdje aan de manier waarop er wordt gediscussieerd over ethiek en zelfrijdende auto’s. Hij schreef daarom Car Wars, een science fiction verhaal dat laat zien waar het werkelijke probleem zit: wie is er in de toekomst eigenlijk de baas over onze apparaten? Je kunt het verhaal ook luisteren.
  • Wired doet een aantal treurigmakende voorspellingen over de beveiligingsproblemen die we in 2017 tegen zullen gaan komen. Een kleine greep: het bewapenen van consumentendrones, nog meer DDOS-aanvallen en weer een ruzie tussen FBI en een bedrijf dat zijn klanten versleuteld laat communiceren.
  • De wet van Godwin kennen we al een tijdje. Poe’s Law hadden we nog niet van gehoord. Slate legt uit dat deze wet zegt dat online uitingen van extremisme vaak moeilijk te onderscheiden zijn van satirische online uitingen van extremisme.
  • Adam Geitgey heeft een volgende aflevering geschreven in zijn reeks waarin hij op heel toegankelijke wijze uitlegt hoe machine learning algoritmes werken. Deze keer gaat het over het herkennen van spraak.
  • De CEO van Medium (de site waar het vorige stuk ook op gepubliceerd is) heeft in een blogpost aangegeven dat ze gaan veranderen van businessmodel. Hij is ervan overtuigd dat advertenties het web verpesten: “it’s clear that the broken system is ad-driven media on the internet. It simply doesn’t serve people. In fact, it’s not designed to.” Ze willen het over een andere boeg gooien: “We believe people who write and share ideas should be rewarded on their ability to enlighten and inform, not simply their ability to attract a few seconds of attention.” De vraag over hoe ze dat gaan doen blijft helaas nog even onbeantwoord.
  • Wat hebben een oor, een rolmops en miauwmiauw gemeen? Het is iets wat je dagelijks maar al te vaak ziet.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag