Europa wil dat entertainmentindustrie jouw uploads checkt

De Week

Is verzwakken versleuteling ook in Europa een no-go?

Clickerdeclickclick, robotlegers en digitale frenologie. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

 • Maciej Cegłowski heeft een nieuwe talk online gezet. Hij wil het daarin graag hebben over de accountability van geautomatiseerde systemen. Maar omdat hij het ook prettig vindt als mensen zijn werk lezen heeft hij het de volgende titel meegegeven: Who Will Command The Robot Armies?. Maak. hier. tijd. voor!
 • Tijdens de Big Brother Awards keken we naar gezichtsherkenning en stonden we stil bij een Israëlisch bedrijf dat mensen als terrorist classificeert op basis van de karaktertrekken van hun gezicht. De Intercept publiceerde deze week een artikel over Chinees onderzoek naar deze moderne vorm van frenologie.
 • Jaap-Henk Hoepman schreef een interessante column over de manier waarop we door ‘slimme’ apparaten dom én kwetsbaar gemaakt worden.
 • Censuur op het web is helaas nog steeds alive and kicking: de New York times berichtte over de nieuwe censuurtool die Facebook heeft gemaakt om eindelijk de Chinese markt te kunnen ontsluiten, terwijl de Guardian schreef over de bizarre Engelse plannen om online videos van ‘niet-conventionele’ seks te censureren.
 • De Electronic Frontier Foundation vraagt aan techbedrijven —naar aanleiding van het resultaat van de Amerikaanse verkiezingen— om vijf veel voorkomende problemen op te lossen: "If a tech product might be co-opted to target a vulnerable population, now is the time to minimize the harm that can be done."
 • Voor de mensen die klikken leuker vinden dan lezen hebben we tot slot deze link: Clickclickclick.click. Deze creatie van Studio Moniker is tegelijkertijd hilarisch en creepy. (Kende je Moniker nog nog niet? Check dan ook even Pointer Pointer).
 1. Mede-lander

  Frenologie.

  Misschien dat Hans kan uitleggen waarom Auteurs-recht en Portret recht zo haaks op elkaar staan

  Als iemand ongevraagd een foto van me maakt en ongevraagt publiceerd op facebook dan komt MIJN biometrische data ongevraagd in een amerikaanse database terecht. MIJN DATA.

  Waneer een muzikant muziek maakt en zijn muziek aan mij wil laten horen dan moet ik door een paywall die mij privacy kapot maakt.

  Pre-paid.

  Terwijk ik vooraf niet eens weet of ik achteraf die muziek wel waardeer en er uberhaupt voor wilde betalen, laat staan mijn privacy voor wilde afstaan.

  Gezichts herkenning is dat niet auteursrechtelijk aan te vechten?
  Wanneer een database MIJN biometrische data bekijkt dan wil ik GELD ZIEN. PRE-PAID!

  Mijn data mijn, auteurs recht, Mijn data kan niet zomaar van de staat zijn. het is immers MIJN data.
  Ik ben niet gemaakt van ambtelijke atomen. maar van MIJN atomen, dus MIJN biometrische data kan nooit door de staat worden ‘bezeten’.

  Dus welke exorsist kan mij helpen om de bezetenheid van de staat uit mijn data te verbannen.

  Ik wil mijn vingerafdrukken terug, en mijn pasfoto.

  Wie kan mij helpen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.