7 tips om uit de filterbubbel te breken

Campagne Stop Het Hackvoorstel gestart – Vraag ook om een veilig internet!

Persbericht: Bits of Freedom lanceert campagne tegen hackvoorstel
DOSSIER: Politie

Vandaag lanceren we stophethackvoorstel.nl, waarmee iedereen Tweede Kamerleden en staatssecretaris Dijkhoff kan oproepen het internet veilig te houden. Dat is nodig omdat als de politie mag inbreken op laptops, tablets en smartphones, het internet onnodig onveilig blijft – mede mogelijk gemaakt door de politie. Doe jij ook mee?

Doe mee!
Ga nu naar de site, benader één of meer Tweede Kamerleden via Twitter of mail en roep ze op om het internet veilig te houden en het Hackvoorstel te stoppen. Binnen een paar minuten ben je klaar.

We maken het je zo makkelijk mogelijk om jouw mening te laten horen. Als je meer wilt weten, kan je bijvoorbeeld een filmpje en veelgestelde vragen bekijken. Maar we geven je ook een paar tips als je een mail wilt sturen.

Politie laat achterdeuren open staan
De politie kan alleen een apparaat hacken, als de deur niet goed op slot zit. Een voorbeeld: via een achterdeur in een telefoon kan de politie bij een verdachte binnenkomen, de politie wil dus dat die deur in die telefoon nog even open blijft staan. Maar de politie is natuurlijk niet de enige die via die deur binnen kan komen. Iedereen die datzelfde type telefoon gebruikt is dan onveilig voor criminelen en andere kwaadwillenden. Dat werd ook bevestigd in de notitie die het kabinet twee weken geleden aan de Tweede Kamer stuurde: de overheid wil onbekende kwetsbaarheden voor eigen gebruik achter de hand kunnen houden. Bits of Freedom vindt dat het de taak van de politie is om ons veiliger te maken en vindt dat het huidige voorstel daarom van tafel moet.

Noodzaak is onduidelijk
Hoewel staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zegt deze bevoegdheid nodig te hebben, zijn er nu al tal van opsporingsmethoden die de politie in kan zetten om criminelen op te sporen. Het is volstrekt onduidelijk waarom dit vergaande middel nodig is, vooral als alle internetters daardoor juist onveiliger worden.

Schade economische belangen
Tot slot raakt het voorstel ook onze economische belangen: Nederland is voorloper als internetland. Onze technologiebedrijven zijn een belangrijke motor van de economie. De schade voor die bedrijven kan groot zijn als door de inzet van het hackvoorstel gegevens kwijtraken, systemen stuk gaan en consumenten hun vertrouwen verliezen of als die bedrijven ervoor  kiezen hun activiteiten naar een ander en veiliger land te verplaatsen.

Wat gaat er nu gebeuren?
De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel volgende week. Dat is de laatste kans om alle foute delen uit de wet te schrappen. Daarom is het van groot belang dat je nu in actie komt. Laat Kamerleden via stophethackvoorstel.nl weten wat je hiervan vindt!

En, heel belangrijk: veel vrijwilligers hebben meegeholpen bij het maken van deze campagne, we willen hen dus heel erg bedanken.

 1. T.T.

  Is het nu ook zo dat met deze nieuwe wet de politie mag ‘inbreken’ in een computer van een onverdacht persoon om zo tot een verdacht persoon te komen?

  • Ton Siedsma

   Ha T.T., Nee (en een klein beetje ja). De politie mag alleen computers hacken die bij een verdachte in gebruik zijn. Maar die computer kan dus van een onverdachte zijn – of in medegebruik zijn. Maar het moet wel echt gericht zijn op een apparaat dat door de verdachte gebruikt wordt.

   Bij onverdachten inbreken om door te kunnen stappen mag, in ieder geval op basis van de wet, niet. Maar: de AIVD & MIVD, die doen dat wel en mogen dat volgens het nieuwe wetsvoorstel voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten straks doen (nu wordt het nog oogluikend door de toezichthouder toegestaan).

  • B@S

   Soms moet er eerst gehackt worden om te bepalen of een verbonden apparaat door een verdachte gebruikt wordt.

   Zie ik het nu verkeerd, of sorteert het wetsvoorstel gewoon schaamteloos voor op deze catch?

   126nba: “dat (…) opsporingsambtenaar binnendringt in een geautomatiseerd werk dat bij de verdachte in gebruik is en (…) onderzoek doet met het oog op (…) de vaststelling van bepaalde kenmerken van het geautomatiseerde werk of de gebruiker, zoals
   de identiteit of locatie”

   Dit lijkt mij in de praktijk toch een recept voor het binnendringen van spullen van onverdachte burgers, om pas daarna vast te stellen óf er een verband is met een verdachte.

   • Ton Siedsma

    Hoi B@S, dank voor je vraag. Dat binnendringen met het oog op die vaststelling is inderdaad verwonderlijk. Maar dat is, volgens de MvT en het nader rapport alleen om te checken waar bv iemand woont. Dus stel: je weet dat er op, via of met een bepaald geautomatiseerd werk dingen gebeuren die strafbaar zijn. Maar: je weet niet waar dat apparaat is. In Nederland? In Amerika? Of: waar zou de verdachte dan wonen in Nederland? Of wie is de verdachte achter het IP-adres eigenlijk? Dan kun je dus binnendringen om daar achter te komen. Een andere gunstige lezing hint dan op het hacken van een router zodat je daarna weet welk apparaat je precies moet hebben.

    Het is niet uitgesloten dat inderdaad een apparaat van een onverdachte gehackt wordt. Maar: de politie moet wel laten zien waarom precies dat apparaat gehackt moet worden en wat de link is met de verdachte – en het apparaat moet bij die verdachte in gebruik zijn. De politie mag niet zomaar random een computer gaan hacken. Maar: er wordt niet uitgesloten dat bv een pc in een botnet wordt gehackt om zo de command and control-server te achterhalen.

 2. B@S

  Supergoed initiatief! Ik vraag me wel af wie ik aan zal schrijven. Volksvertegenwoordigers waar ik op stem, zijn al tegen. Is er een beeld welke kamerleden/partijen nog “zweven”, zogezegd, en met argumenten te overtuigen zijn dat de wet in deze vorm een slecht idee is?

  • Danny

   Hier ben ik ook wel benieuwd waar, een beeld van partijen die “voor” zijn op dit moment.

  • Ton Siedsma

   Ha B@S en Danny; hier komen we nog op terug, goede suggestie! Deze week kunnen er amendementen worden ingediend, en het ligt in de lijn der verwachting dat we daar zeker rekening mee gaan houden.

 3. momo

  Kan de website misschien aangepast worden zodat ik de Kamerleden ook echt kan mailen via die links bij de foto’s? Als ik daarop klik wordt ik naar mijn G-suite mail geleid, maar voordat ik iets kan doen volgt er alweer een redirect naar mail tips…

  • Hans de Zwart

   Hoi Momo, daar kunnen wij helaas niets aan veranderen: het heeft te maken hoe op jouw computer de zogenaamde ‘mailto’ links zijn ingesteld. Zie bijvoorbeeld hier hoe je dit kunt aanpassen:

   http://www.makeuseof.com/tag/how-to-change-the-default-email-program-for-mailto-links/

   • momo

    Bedankt voor de reactie!

    Het gaat mij juist om die automatische verwijzing naar jullie Mailtips (die wel nuttig zijn!). Daardoor opent mijn webmail zich wel als ik op de ‘mailto’ link klik, maar kan ik nooit een mailtje typen omdat die pagina doorverwezen wordt.. alternatief is de mailadressen zelf opzoeken of een Twitter-account aanmaken…

 4. T.T.

  Een beetje offtopic(maar niet helemaal).
  Massa surveillance.. Hoe kan het zijn dat ze hier mee wegkomen?

  HANDVEST VAN DE GRONDRECHTEN
  VAN DE EUROPESE UNIE
  Artikel 7
  Eerbiediging van het privé-leven en het familie- en gezinsleven.
  Eenieder heeft recht op eerbiediging van zijn privé-leven, zijn familie- en gezinsleven, zijn woning en zijn COMMUNICATIE!
  Artikel 11
  Vrijheid van meningsuiting en van informatie.
  Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te
  koesteren en de vrijheid om inlichtingen of denkbeelden te ontvangen of te verstrekken, ZONDER INMENGING VAN ENIG OPENBAAR GEZAG en ongeacht grenzen.

 5. Anoniem

  Hm. dat zet het Politiekeurmerk gelijk in een ander daglicht.

  Nu met open achterdeur….

 6. leosch

  Drivecrypt gebruiken en niemand hackt je computer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.