• Menu

0 recente resultaten

Campagne Stop Het Hackvoorstel gestart – Vraag ook om een veilig internet!

Vandaag lanceren we stophethackvoorstel.nl, waarmee iedereen Tweede Kamerleden en staatssecretaris Dijkhoff kan oproepen het internet veilig te houden. Dat is nodig omdat als de politie mag inbreken op laptops, tablets en smartphones, het internet onnodig onveilig blijft – mede mogelijk gemaakt door de politie. Doe jij ook mee?

Doe mee!
Ga nu naar de site, benader één of meer Tweede Kamerleden via Twitter of mail en roep ze op om het internet veilig te houden en het Hackvoorstel te stoppen. Binnen een paar minuten ben je klaar.

We maken het je zo makkelijk mogelijk om jouw mening te laten horen. Als je meer wilt weten, kan je bijvoorbeeld een filmpje en veelgestelde vragen bekijken. Maar we geven je ook een paar tips als je een mail wilt sturen.

Politie laat achterdeuren open staan
De politie kan alleen een apparaat hacken, als de deur niet goed op slot zit. Een voorbeeld: via een achterdeur in een telefoon kan de politie bij een verdachte binnenkomen, de politie wil dus dat die deur in die telefoon nog even open blijft staan. Maar de politie is natuurlijk niet de enige die via die deur binnen kan komen. Iedereen die datzelfde type telefoon gebruikt is dan onveilig voor criminelen en andere kwaadwillenden. Dat werd ook bevestigd in de notitie die het kabinet twee weken geleden aan de Tweede Kamer stuurde: de overheid wil onbekende kwetsbaarheden voor eigen gebruik achter de hand kunnen houden. Bits of Freedom vindt dat het de taak van de politie is om ons veiliger te maken en vindt dat het huidige voorstel daarom van tafel moet.

Noodzaak is onduidelijk
Hoewel staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zegt deze bevoegdheid nodig te hebben, zijn er nu al tal van opsporingsmethoden die de politie in kan zetten om criminelen op te sporen. Het is volstrekt onduidelijk waarom dit vergaande middel nodig is, vooral als alle internetters daardoor juist onveiliger worden.

Schade economische belangen
Tot slot raakt het voorstel ook onze economische belangen: Nederland is voorloper als internetland. Onze technologiebedrijven zijn een belangrijke motor van de economie. De schade voor die bedrijven kan groot zijn als door de inzet van het hackvoorstel gegevens kwijtraken, systemen stuk gaan en consumenten hun vertrouwen verliezen of als die bedrijven ervoor  kiezen hun activiteiten naar een ander en veiliger land te verplaatsen.

Wat gaat er nu gebeuren?
De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel volgende week. Dat is de laatste kans om alle foute delen uit de wet te schrappen. Daarom is het van groot belang dat je nu in actie komt. Laat Kamerleden via stophethackvoorstel.nl weten wat je hiervan vindt!

En, heel belangrijk: veel vrijwilligers hebben meegeholpen bij het maken van deze campagne, we willen hen dus heel erg bedanken.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag