Kabinet maakt ons digitaal kwetsbaar in plaats van veiliger

Gemeente Rotterdam, Klaas Dijkhoff en Verbond van Verzekeraars kandidaten Big Brother Awards Expertprijs

Opiniestuk: Sleepnet brengt vrijheden in gevaar

De gemeente Rotterdam bepaalt waar jij mag huren, staatssecretaris Dijkhoff kiest voor schijnveiligheid en het Verbond van Verzekeraars verklaart klanten vogelvrij. Daarmee zijn dit de drie genomineerden voor de Big Brother Awards Expertprijs, die op 14 november wordt uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Privacyschendingen die misschien minder (media-)aandacht krijgen, maar dat wel verdienen, komen in aanmerking voor deze prijs. Daarom vroeg Bits of Freedom mensen uit het bedrijfsleven, wetenschappers en publicisten om nominaties voor de Expertprijs in te sturen. Uit de inzendingen kiest Bits of Freedom de winnaar. Hiernaast zal er ook een Publieksprijs worden uitgereikt, de genomineerden daarvoor zijn Edith Schippers, Rob Bertholee en WhatsApp – tot en met 13 november kan iedereen stemmen op de winnaar.

Gemeente Rotterdam
Sinds 2006 is het voor gemeentes wettelijk mogelijk om “werkloze nieuwkomers” in bepaalde buurten te weigeren. Inmiddels blijken 15 gemeenten —waaronder vaandeldrager van de wet, Rotterdam— aan de politie te vragen of “nieuwkomers” bij hun bekend zijn. Dit jaar besloot minister Blok met instemming van de Tweede en Eerste Kamer deze praktijk te legaliseren. Gemeente Rotterdam heeft aangekondigd deze wetswijziging aan te grijpen om in bepaalde delen van Rotterdam “asociale, criminele of geradicaliseerde” bewoners te weren. Expert Bart de Koning over deze nominatie: “Burgers worden hierbij tot potentiële risico’s bestempeld en in feite preventief gestraft voor daden die ze nog niet begaan hebben, op grond van criteria en data die ze niet kennen.

Klaas Dijkhoff
Staatssecretaris Dijkhoff heeft het drie jaar oude hackvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. In het voorstel mogen allerlei apparaten van verdachten —van pacemakers tot en met auto’s— gehackt worden en kan de politie door het aanzetten van webcam en microfoon tot in de slaapkamer meekijken. Het hackvoorstel zorgt ervoor dat de politie een belang krijgt bij het blijven bestaan van (onbekende) kwetsbaarheden om bij de verdachte in te breken. Expert Jaya Baloo zegt daarover: “Kwetsbaarheden ‘even open houden’ leidt tot oppotten en hamsteren van gevaarlijke gebrekken in hardware en software.” Daarmee zijn alle onverdachte mensen met eenzelfde apparaat ook kwetsbaar. Een onveilige situatie, mede mogelijk gemaakt door de politie.

Verbond van Verzekeraars
Bij vermoeden van fraude kunnen zorgverzekeraars een “persoonlijk onderzoek” uit laten voeren. Het Verbond van Verzekeraars heeft een gedragscode opgesteld voor dit soort onderzoek. Uit de praktijk blijkt dat die code flink tekort schiet: de onderzoeksbureaus gaan behoorlijk ver. Zo worden mensen voor lange periodes gevolgd met camera’s, soms tot in de tuin. Ook werd er door één bureau overnacht in de bed and breakfast van een van de geobserveerden. Expert Arnold Roosendaal over deze nominatie: “Een forse privacyinbreuk, met bijzonder weinig waarborgen, en voor verzekerden vaak de schijn tegen.

Experts
Jaya Baloo (KPN), Bart de Koning (De Correspondent), Arnold Roosendaal (Privacy Company), Tanja Lange (Technische Universiteit Eindhoven), Gerrit-Jan Zwenne (Universiteit Leiden), Dennis Broeders (Erasmus Universiteit Rotterdam), Frederik Zuiderveen Borgesius (Universiteit van Amsterdam) en Ot van Daalen (Project Moore) dienden nominaties in voor de Expertprijs.

De volledige teksten van de nominaties vind je hier.

Genomineerden 2015
Na vorig jaar te zijn genomineerd voor de Expertprijs stopte het Van der Valk-hotel Hengelo met het systematisch delen van de registraties van haar gasten met de politie.
De winnaar was de Nationale Politie vanwege het inzetten op predictive policing. Korpschef Aalbersberg was tijdens het evenement aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

 1. Tomasz

  Vergeleken met de politiestad(naar analogie van politiestaat) die in Rotterdam wordt en is ingevoerd lijkt me dit een kleinigheid. In Rotterdam wordt je overal gefilmd, deels met gezichtsherkenning en doet men veel aan preventief fouilleren en andere proefprojecten vers uit Big Brother! Nomineer ze daar voor ipv een wat kromme poging tot een spreidingsbeleid (met name krom omdat dit mes niet aan 2 kanten snijd)

  • Rejo Zenger

   Hierop zijn verschillende antwoorden mogelijk, de makkelijkste is dat geen van de experts die andere door jou genoemde problemen heeft genomineerd.

   Maar, wat misschien ook helpt: het is misschien niet allemaal duidelijk wat de gemeente Rotterdam precies allemaal doet. Zo noem je onder meer gezichtsherkenning. Zonder meer onderzoek kunnen we niet goed inschatten hoe groot dát probleem is. Heb je het dan over het gebruik daarvan in het openbaar vervoer, of zijn er ook andere toepassingen die misschien niet gezien worden?

 2. Henk Donkers

  De invoering van het kentekenparkeren is natuurlijk ook een behoorlijke hinderlijke schending van de privecy. Je mag zelf de database van de gemeente vullen met informatie over wanneer en hoe lang je precies bij welke paal in Rotterdam geweest bent. Wel op straffe van een forse boete natuurlijk.
  Weinig respect voor je burgers. Waarom dan wel respect voor de gemeente?

  • Falliet Winkeltje

   Die parkeer palen zijn ook corrupt.
   Een bedrijf dat palen verkoopt vult eerst de zakken van een wethouder. Dan mogen ze paaltjes planten, En burgers geld aftroggelen.
   Als gevolg dat de binnenstad steeds minder klanten in de winkels krijgt.

   Dus met parkeer beleid krijgt een stad minder omzet belasting in de winkels. En doen steden zichzelf de das om met de corruptie van hun wethoudertjes.

   Weg met dat corrupte tuig. Weg met parkeer palen. Weg met overbodige troep.

   Hou de binnenstad open. Nodig mensen uit. Kom naar deze stad, hie kun je gratis parkeren. Maak een gezellige stad waar de middenstand leeft. Maak echte belasting , en schaf het parkeer fascisme landelijk af.

   Make the Netherlands great again.
   Drain the sewer.
   Rutte naar de maan.
   Wilders het bos in
   Schippers opsluiten in de pharma kelder.
   Weg met die zakkevullers.

   Bent U het ook zo moe? Antwoord dan gewoon met JA op deze post!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.