• Menu

0 recente resultaten

De Week

Stevie Wonder, vier keer Facebook en Wayback fixt Wikipedia. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Imagine a startup called Plausible Deniability LLC.” Of hoe willekeurigheid en versluiering met privacy te maken hebben, daarover lees je in de Atlantic.
  • ProPublica deed onlangs uitgebreid verslag van de gebreken van de geheime diensten in Europa in hun strijd tegen terrorisme. Conclusie: er is weliswaar een interne markt – en open grenzen – voor personen, maar de geheime diensten en opsporingsautoriteiten opereren voornamelijk nog op nationale of zelfs regionale eilandjes.
  • Een aantal onderzoekers bij Google heeft neurale netwerken geleerd om informatie die ze naar elkaar verstuurden te versleutelen. Een derde neurale net kon de berichten vervolgens niet lezen. De concrete toepassing is nog niet helemaal duidelijk maar mocht je meer willen weten, lees dan het wetenschappelijke artikel.
  • Op dit moment wordt er in Brussel hard gewerkt aan een herziening van het auteursrecht. Dit is een ingewikkeld proces met grote belangen. Het European Digital Rights initiative (EDRi) schreef daarom samen met COMMUNIA een gids: Copyright Reform – a guide for the perplexed.
  • Bart de Koning was op een congres over innovatie van de Nationale Politie. Op De Correspondent schreef hij een artikel over de zaken waar de politie mee aan het experimenteren is. Denk aan smartphones, bodycams en apps.
  • De Wayback Machine archiveert al jaren webpagina’s. Ze besloten om Wikipedia een handje te helpen door geautomatiseerd links die niet meer werken aan te passen en te laten linken naar een pagina in het archief. Inmiddels zijn al meer dan een miljoen links gerepareerd.
  • Facebook was een paar keer in het nieuws. Eerst omdat het voor ProPublica geen enkel probleem was om een advertentie voor huizen op het advertentieplatform te plaatsen en daarbij mensen met een bepaalde ‘etnische affiniteit’ (bijvoorbeeld African American uit te sluiten). Een illegale praktijk in de Verenigde Starten. Wij schreven al eerder waarom het niet verstandig is om één bedrijf de macht te geven om 1.6 miljard mensen in willekeurige hokjes te stoppen. Daarna werd bekend dat er een verzekeringsmaatschappij is die op basis van jouw Facebook-posts wil bepalen of je een veilige autobestuurder bent. Volgens Facebook was dit tegen haar voorwaarden en hebben ze de maatschappij verboden dit verder zo te doen. In de Guardian een stuk van Alex Hern over wat volgens hem de daadwerkelijke reden is van dat verbod: Facebook geeft niet om je privacy, maar wil de data vooral zelf houden en gebruiken.
  • Maurits Martijn linkt naar een Duits onderzoek waar journalisten hebben gedaan alsof ze een datahandelaar waren. Ze kochten de gegevens van ongeveer 3 miljoen Duitsers en bleken veel daarvan makkelijk echt te kunnen identificeren.
  • Julian Oliver heeft een nieuw project afgemaakt. Hij heeft een een IMSI-catcher verstopt in een onschuldig uitziende kantoorprinter. Dit apparaat stuurt vervolgens SMS’jes naar willekeurige langskomende telefoons. Bijvoorbeeld: “Give me a call if you like and we can sort this out!“. Als mensen terugbellen krijgen ze Stevie Wonder’s hit I Just Called To Say I Love You te horen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag