• Menu

0 recente resultaten

De Week

De geschiedenis van de tekstverwerker, de morele verantwoordelijkheden van programmeurs en advertentieverkoop op de milliseconde. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • We hebben vooral genoten van de foto’s bij dit New York Times artikel over de huidige stand van zaken in de Bitcoin wereld. Het blijft fascinerend dat als wij hier in Nederland een Bitcoin transactie doen er wellicht ergens in China vlakbij een stuwdam computers heel hard aan het rekenen slaan.
  • Cory Doctorow is ervan overtuigd dat we nu voorbij peak indifference zijn als het gaat over het privacydebat. Er zullen vanaf nu nooit meer minder mensen zijn die privacy belangrijk vinden dan tot nu toe. Daar ligt volgens hem een kans voor de privacybeweging die zich zou kunnen laten inspireren door de beweging die al jaren tegen roken strijdt.
  • Maciej Cegłowski is een one-liner machine. Voor een panel in de VS over moraliteit in economische beslissingen schreef hij deze bijdrage. Het is een aanklacht tegen de slechte mentale gewoonten van veel programmeurs en tegen surveillance capitalism. Zijn conclusie: "The first step towards a better tech economy is humility and recognition of limits. It’s time to hold technology politically accountable for its promises."
  • Een Britse professor heeft de eerste geschiedenis van de tekstverwerker geschreven. In dit interview vertelt hij de ene na de andere fantastische anekdote over hoe schrijvers met hun nieuwe gereedschap om zijn gegaan. In eerste instantie moesten ze bijvoorbeeld vooral uitleggen dat ze echt nog wel zelf het schrijfwerk deden. Toen Asimov een computer kreeg kon hij voor het eerst TV kijken tijdens het schrijven (daarvoor was zijn typmachine te luidruchtig), en de laatste tekst van Updike op zijn typmachine bleek —na het checken van het typlint— een brief aan zijn secretaresse te zijn met de mededeling dat hij haar typdiensten niet meer nodig heeft.
  • Equinix is een leverancier van datacenters. In een verrassend open blogpost laten ze zien hoe absurd de advertentie-industrie inmiddels geworden is: door het real time veilingsproces is het voor bedrijven nuttig om fysiek bij elkaar te zitten en zo snel mogelijke verbindingen met elkaar te krijgen. Equinix heeft daarom een Ad-IX ecosystem gemaakt en gaat die in zeven regionale hubs uitbouwen (ook in Amsterdam).
  • En tot slot bij de Washington Post een artikel over een enge startup die je als verhuurder kunt gebruiken om de sociale media accounts van potentiële huurders leeg te trekken om zo een risicoscore te bepalen.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag