De Week

Een geniale cartoon, trollen en webnostalgie. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Volkskrant.nl bestaat 20 jaar. Zoals Laurens Verhagen tweet: “VK.nl bestaat 20 jaar. Google, FB of nu.nl bestonden nog niet. Webnostalgisch terugblikken http://www.volkskrant.nl/kijkverder/2016/vk20/” Lees vooral ook het stuk “Internet-fanaten verkopen romantische flauwekul” Geschreven in 1995, heeft het vandaag niets aan relevantie verloren.
  • Ben Werdmuller schreef over de begintijd van de site Rum & Monkey die hij begin 2002 met vrienden startte. Het is een mooie reflectie over die tijd van het web en over hoe je online een community bouwt en om kunt gaan met de trollen.
  • Op meerdere plekken maakten mensen zich zorgen over de hoeveelheid informatie die Google over onze wereld heeft en op wat voor manier ze daarmee maatschappelijke processen kunnen (gaan) beïnvloeden: zo schreef New Scientist dat de volledige medische geschiedenis van 1.6 miljoen patiënten door de NHS aan Google DeepMind is gegeven voor een pilotproject, duidde The Guardian het vredespact dat Google en Microsoft met elkaar maakten en schreef The Register over de resultaten van een onderzoek dat in beeld brengt hoeveel mensen van de Amerikaanse regering bij Google gaan werken en andersom.
  • Bij De Correspondent verscheen niet alleen de Godwin-lezing maar ook een ander mooi verhaal over data en de Tweede Wereldoorlog.
  • In een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek liet Bloomberg zien hoe een volledig op data-gestuurd beleid van Amazon (over waar de next day delivery dienst beschikbaar is) het resultaat kan hebben dat er de facto gediscrimineerd wordt op ras.
  • Tot slot een geniale XKCD cartoon over een boodschap in een fles:

I tried to send a message back, but I accidentally hit 'reply all' and now the ocean is clogged with message bottles.

I tried to send a message back, but I accidentally hit ‘reply all’ and now the ocean is clogged with message bottles.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.