• Menu

0 recente resultaten

De Week

Jouw gezicht is big data, Kanye en ironie. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • De Russische kunstenaar Egor Tsvetkov heeft met zijn project YOUR FACE IS BIG DATA laten zien hoe ver gezichtsherkenning inmiddels gevorderd is. Met de gratis dienst ‘FindFace’ kon hij de mensen die hij stiekem in de metro van Sint Petersburg had gefotografeerd makkelijk vinden in Vkontakte, het grootste Russische sociale netwerk. Pretty scary.
  • De Guardian is onder de titel The Web Want een grote serie begonnen over hoe we het web zo kunnen ontwerpen dat we aardig voor elkaar zijn. Het staat barstensvol ideeën en manieren om online betere conversaties te hebben.
  • De computerexpert die ingebroken heeft bij Hacking Team heeft online gezet hoe hij of zij dat deed. Er staan een paar interessante lessen in over beveiliging. De ironie.
  • Wij deden een Wob-verzoek naar hoe er in Europa over de bewaarplicht is gesproken nadat het Hof de richtlijn heeft getorpedeerd. Volgens Politico leidde de informatie die wij hebben gevonden in Duitsland tot een interessante discussie.
  • Via een rechtszaak hebben onze collega’s van Privacy International uitgevonden dat de Britse geheime al veel langer sleepnetsurveillance hebben toegepast dan we tot nu toe wisten. Opvallend is dat de diensten daarbij ook hebben toegegeven dat ze de data van onverdachte burgers hebben verzameld en dat er door de diensten toch ook erg veel fouten worden gemaakt.
  • Voor elke techneut is dit weer eens een must-listen podcastaflevering van 99% Invisible: Vox Ex Machina. De aflevering legt uit hoe de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog gebruik maakten van vocoder om op heel ingenieuze wijze telefoongesprekken te versleutelen met sleutels in de vorm van langspeelplaten met willekeurige noise die steeds maar één keer gebruikt konden worden.
  • Medewerkers van Facebook vroegen Mark Zuckerberg of het bedrijf zou moeten helpen voorkomen dat Donald Trump president van Amerika wordt. Er is geen reden om aan te nemen dat ze dat inderdaad doen, maar het feit dat het wel zou kunnen is al een eye opener op zich.
  • Het prachtige verhaal achter de al even prachtige Kanye Kissing Kanye meme. Lees het hier.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag