• Menu

0 recente resultaten

De Week

Beschaafdheid by design, science fiction en een ander CDA. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • De anonimiteit van het internet leidt niet per se tot het meest beschaafde gedrag (zie XKCD). Gelukkig zijn er steeds meer softwareontwikkelaars die bij hun ontwerp heel bewust zaken als intimidatie tegen proberen te gaan. Dit Guardian artikel laat een aantal mooie voorbeelden zien. Hoe zou jouw commentaar onder deze blogpost veranderen als je eerst twee andere commentaren moest beoordelen op ‘beschaafdheid’ en daarna je eigen commentaar ook nog eens langs die lat zou moeten leggen?
  • Hayden, de voormalig directeur van zowel de CIA als de NSA, schreef zijn memoires. Het hoofdstuk over de Snowden-onthullingen vind je hier. Twee aantal zaken valt ons meteen op. 1) Hij schrijft NSA consequent zonder lidwoord, en 2) we zijn het met hem eens. In elk geval over het feit dat het werk van geheime diensten transparanter moet worden, zodat burgers in elk geval de grote lijnen van het beleid begrijpen, zonder dat specifieke onderzoeken gevaar lopen.
  • Het lijkt op een fragment uit een dystopische science fiction film: op het Mobile World Congress in Barcelona loopt Mark Zuckerberg stralend voorbij een zittende mensenmassa, die hem niet ziet omdat ze wordt bezig gehouden door virtual reality. Hoewel Zuckerberg de foto zelf online zette, riep de foto veel reacties op.
  • De EFF schonk afgelopen week aandacht aan de eerste keer dat het web op zwart ging, als protest tegen de Amerikaanse Communications Decency Act. Dat was 20 jaar geleden, en hoewel de schaal waarop nu online geprotesteerd wordt tegenwoordig veel groter is, lijkt het tegelijkertijd nog steeds op hoe het toen ging.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag