De Week

Pokémon en lobbyisten. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: mooie, ontroerende, zorgwekkende en/of hilarische linkjes over internetvrijheid die we deze week ontdekten en graag met je delen.

De if-I-were-you-I-would-reads

  • Het Edri-paper TTIP en digitale rechten, waar ook onze Ton Siedsma aan bijdraagde, is nu in het Nederlands beschikbaar. We raden het ten zeerste aan.
  • We bekeken deze week op het IDFA de documentaire Democracy. De film volgt de ontwikkelingen rondom het maken van een nieuwe Europese privacywet en schetst een huiveringwekkend beeld van hoe wetgeving in Europa tot stand komt. Spoiler: lobbyisten, lobbyisten, lobbyisten. Lees hier wat The Guardian erover te vertellen had.
  • Deze week kwam Art Squad online, werd het door Google offline gehaald en bij nader inzien toch weer online gezet. Wat is Art Squad (ook wel ART SKWAD en Bart Squad)? Een Google Docs-document dat door iedereen op het internet geëdit kan worden. (Het bestand heeft op elk moment gemiddeld 50 gebruikers.) Met als resultaat veel gifjes, veel Rick Astley, veel emoji en veel stockfotografie.
  • We hebben eerder geschreven over het zorgelijke ‘zero-rating’ initiatief van Facebook. Nanjira Sambuli test in Kenia ‘Free Basics’ (zo noemt Facebook het nu) en komt erachter dat dit slappe internetaftreksel vooral gericht is op consumptie.
  • Tot slot de vraag die ons al decennia bezighoudt: Is it Pokémon or Big Data?

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.