• Menu

0 recente resultaten

De week in 328 woorden

Epische gifjes, een gehackte Jeep en stroomstootjes. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 328 woorden.

Het nieuws van de week

Afgelopen week ontvingen onze collega’s van de European Digital Rights initiative (EDRi) een brief namens Frans Timmermans. Hij belooft daarin dat de Europese Commissie zich zal blijven inzetten voor een betere privacybescherming dan dat we nu hebben, en die is gebaseerd op regels uit 1995: “The Commission has been and will continue to be true to this commitment.” Dat is extra belangrijk nu de Commissie met de Raad van Ministers en het Europees Parlement onderhandelt over een nieuwe, Europese privacyverordening. Wij volgen dat natuurlijk op de voet om op te blijven komen voor internetvrijheid en kunnen jullie daarom beloven: “We have been and will continue to be true to this commitment!”

5 if-I-were-you-I-would-reads

  • De Iraans-Canadese blogger Hossein Derakhshan kwam eind vorig jaar vrij na zes jaar in de Iraanse gevangenis. Toen hij eindelijk het web weer op kon schrok hij. Het web zoals hij dat kende, was er niet meer: de hyperlink is niet meer relevant en is vervangen door de ‘stream’. Op Medium legt hij uit waarom we moeten proberen het web alsnog te redden.
  • Mooi project: een halsband geeft een schok zodra je een website bezoekt die niet over SSL loopt. Wij hebben nog wel een suggestie voor een vervolg hiervan: Beheerders die sites maken die niet over SSl gaan, krijgen die band om.
  • Hackers die een Jeep vanaf afstand in realtime beïnvloeden. Airco, radio en ruitenwissers bleken oncontroleerbaar. Een shocking story van degene die in de auto zat, is te lezen op Wired. En ook daarom is het belangrijk dat jij als gebruiker de vrijheid hebt om de software aan te passen.
  • Voor je het weet is een ‘If-I-were-you-I-would-read’ plotseling drie jaar oud, zoals in het geval van dit innemende interview met de Britse kunstenaar Jesse Darling. In het gesprek komt een klein oeuvre aan boeiende noties naar voren, waaronder het Web 2.0 als geprivatiseerde publieke ruimte, waarom we ons zo dankbaar overgeven aan IKEA en Facebook en hoe het performatieve en the gaze sinds sociale media (gedeeltelijk) zijn getransformeerd.
  • Facial tracking software kopieert je mond naar je ogen. Episch:

tumblr_nrw7jvtISl1qav3uso2_400

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag