• Menu

0 recente resultaten

De week in 406 woorden

De sociale netwerker als experimenteerobject, het recht om een foto van de Erasmusbrug te maken en een herhaling van zetten rondom het CIOT-systeem. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 406 woorden.

Het nieuws van de week

Bij de Nationale Politie blijken nog altijd "onduidelijkheden rondom de wettelijke grondslag" van bevragingen van de landelijke database met telecomgegevens te bestaan. Dat was in 2010 ook al zo, zo bleek toen uit een Wob-verzoek van Bits of Freedom. Uit de gegevens in CIOT-systeem kan de politie snel achterhalen aan wie een bepaald telefoonnummer of IP-adres is toegewezen. De onderzoekers van het ministerie schrijven in de samenvatting van het onderzoek dat afgelopen week werd gepubliceerd (PDF) dat "vrijwel alle" eenheden van de politie de nieuwe procedures "op hoofdlijnen volgen". Dat laat veel ruimte over voor het niet of onvoldoende volgen van die procedure. Ook zijn "verbeteracties gewenst zodat de rechtmatigheid nog verder wordt geborgd". Onze samenvatting van de samenvatting van de audit: niets nieuws. Eerdere aanbevelingen worden opnieuw aanbevolen.

3 if-I-were-you-I-would-reads

  • Toen vorige week het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot dat het homohuwelijk een grondwettelijk recht in de VS is, hebben meer dan een miljoen mensen gebruik gemaakt van de mogelijkheid op Facebook om een regenboogje op de achtergrond van je profielfoto te tonen. In The Atlantic stelt J. Nathan Matias de vraag of dit niet nóg een experiment van Facebook is om het gedrag van haar gebruikers beter te leren kennen (tl;dr: nee, maar ze kunnen er wel meer van leren dan je denkt).
  • Julia Reda, de enige piraat in het Europese Parlement, schreef een bijzonder heldere blogpost over het recht op panorama dat in de EU onder druk staat. Haar follow-up post was nog interessanter. Daarin legt ze uit waarom het zo verschrikkelijk moeilijk is om het auteursrecht in Europa te hervormen (tl;dr: ze willen het wel, maar snappen het niet).
  • Google labelde tot voor kort donkere mensen als gorilla’s (WTF!?) in hun nieuwe photo app. Het WSJ artikel legt de verantwoordelijkheid voor de fout vooral bij het algoritme, Google zelf noemde het een ‘bug’, maar Vivienne Ming had de scherpste analyse: "machine-learning systems often reflect biases in the real world". (tl;dr: het is de softwaremaker en niet het algoritme waar de verantwoordelijkheid ligt).

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag