• Menu

0 recente resultaten

De week in 413 woorden

Crowdforcing, heibel en opleiding voor cybercriminelen. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 413 woorden.

Het nieuws van de week
Drie maanden geleden wisten nog niet veel mensen wat TTIP was. Een uitzending van Zondag met Lubach bracht daar op een heerlijke manier verandering in. En afgelopen week zou het Europees Parlement dan eindelijk stemmen over het handelsverdrag. Maar het liep anders. Zowel het debat als de stemming werden uitgesteld. Terwijl Amerika via TTIP probeert de regels over gegevensbescherming te ondermijnen, ging de meeste heibel over geschillenbeslechting. Wij schatten zo in, het blijft nog een tijdje onrustig in Brussel..

4 if-I-were-you-I-would-reads

  • Met name marketeers zeggen het wel vaker. Mensen zouden niet meer om hun privacy geven, ze gaan immers toch wel akkoord met het weggeven van hun persoonlijke informatie in ruil voor gratis diensten. De Universiteit van Pennsylvania maakt nu gehakt van die redenering met nieuw onderzoek. Zij laten zien dat mensen die uitruil met tegenzin maken. Mensen voelen zich juist uitgebuit, maar voelen zich tegelijkertijd machteloos en hebben de indruk dat het micromanagen van hun privacy toch geen zin meer heeft. Op Boing Boing schrijft Cory Doctorow erover dat we echt naar een systeem moeten waar mensen deze controle op hun systeem of verbinding kunnen instellen.
  • In een boeiend gedachte-experiment over de deeleconomie (“a phrase almost as literally oxymoronic as ‘giant shrimp'”) toont David Golumbia aan hoe, in verschillende sectoren – van de huizenmarkt tot verzekeringen tot sociale media – het deelgedrag van de een leidt tot schade bij de ander. Hij noemt dit “crowdforcing”: als jij “deelt” forceer je ook bij een ander een verandering – een die niet altijd in het voordeel van je medemens uitpakt.
  • Mocht je de komende maanden naar Venetië gaan, dan kun je op de Biënnale naar Secret Power van Simon Denny gaan kijken. Hij gebruikte het beeldmateriaal van de Snowden-onthullingen voor zijn eigen kunst. De Intercept schreef er afgelopen week een aardig stuk over. Als je zelf met het beeldmateriaal van Snowden aan de slag wil dan kun je de Snowden zoekmachine van de Courage Foundation gebruiken.
  • Volgens Dimitri Tokmetzis schreef Kim Zetter een fantastisch boek over Stuxnet. Deze week schreef ze ook een heel sterk artikel over een bijzonder geavanceerde cyber-aanval (‘nation-state level’) binnen het netwerk van Kaspersky. Trend Micro’s Rik Ferguson zei daarover in de Guardian: “[The] bigger issue is, as we saw with Stuxnet and many others, this research and development effort made by nation states almost invariably filters down to the more widely spread cybercrime.” Overheidsmalware is dus een opleiding voor cybercriminelen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag