Amsterdam, 27-05-2015 – Het Nederlands parlement nam in 2012 met een grote meerderheid een wet op netneutraliteit aan. Providers mogen sindsdien niet bepalen welke diensten internetters wel of niet kunnen gebruiken. Echter, op dit moment onderhandelen het Europees Parlement en de Raad van Ministers over Europese regels. Het ziet ernaar uit dat de uitkomst binnen een paar dagen rond kan zijn. Dat zou betekenen dat de sterke Nederlandse wet spoedig wordt vervangen door zwakkere Europese regels en de Nederlandse internetter keuzevrijheid verliest.
“Gelekte teksten laten zien dat het Europees Parlement onder steeds meer druk staat om toe te geven aan de belangen van van de grote lidstaten en hun telecomindustrie en om de sterke positie los te laten die zij een jaar geleden nog innam: die voor echte netneutraliteit.” aldus Floris Kreiken van Bits of Freedom. “In wat de laatste uren van de onderhandelingen kunnen zijn, is het de vraag wat Nederlandse Europarlementariërs nog doen om op te komen voor de belangen van de Nederlandse internetter.”
Slecht nieuws voor Nederlandse innovatie
Ook voor Nederlandse start-ups is dit een slechte ontwikkeling. Het internet is altijd een open platform geweest, waar iedereen nieuwe diensten aan toe kon voegen. Dat verandert als providers bepaalde diensten voorrang mogen geven boven anderen, om zo hun eigen belangen of die van andere grote bedrijven te beschermen. Iedereen die op een zolderkamer een fantastische website of app ontwikkelt, verliest zo een eerlijke kans dat deze door een groot publiek wordt gevonden.
Belangrijkste negatieve wijzigingen
De Raad heeft onder andere de definitie van netneutraliteit niet eens opgenomen in de wetstekst. Ook wil de Raad mogelijkheden geven aan providers om meer geld te vragen aan ofwel dienstenaanbieders of gewone internetters door een vage gedefinieerde ‘gespecialiseerde diensten’.
—-
Meer informatie; over de gelekte documenten en over de huidige, Nederlandse wet.
Alex
Internet wordt ook wel de digitale snelweg genoemd. Dat ik weet is er geen snelweg in de wereld waar je de eigenaar extra geld voor kan betalen om sneller te mogen rijden dan de andere weggebruikers. Dit principe moet ook voor de digitale snelweg gelden en alle gebruikers moeten gelijk behandeld worden.
Het is toch van de zotten dat profiders, overheden en weet ik veel welke andere gebruikers kunnen en mogen bepalen wat wel en niet doorkomt en met welke prioriteit?
Jeroen
Alex: dat noemen ze tolwegen, bv de route du soleil. Blijft staan dat net neutrality moet…
Ronald
Hoezo zou dit het einde zijn van de Nederlandse netneutraliteit? Nederland dient straks de Europese wet te handhaven, maar mag toch zeker zelf besluiten om strengere regels te handhaven?
Daphne van der Kroft
Ha Ronald, Er zijn twee type Europese regels, en bij een zogenaamde Richtlijn zou je gelijk hebben. Daarbij moeten lidstaten zelf een wet invoeren, maar daarbij hebben ze soms bepaalde marges waarbinnen ze mogen afwijken. Maar deze verordening komt in de plaats van de Nederlandse wet. De verordening laat geen ruimte voor lidstaten om aanvullende regelingen te treffen.
Hennie
Wat kunnen wij hier tegen doen?
Daphne van der Kroft
Ha Hennie, je kunt nu Nederlandse Europarlementariërs benaderen en ze vragen zich sterk te maken voor onze Nederlandse wet. Je vindt hen en hun contactgegevens hier: http://www.europarl.europa.eu/meps/nl/search.html?country=NL Succes!
Mitch
Waarom schakelen jullie de media niet in om hier meer aandacht voor te vragen. Ik geloof niet dat een paar reacties van bezorgde Nederlanders naar de Europarlementariërs echt effect heeft. Begrijp me niet verkeerd… ik wil best actie voeren, maar dan moet de tijd die ik erin steek wel benut worden.
Daphne van der Kroft
Ha Mitch, dat zijn we met je eens, en dat is precies de reden dat we dit persbericht verstuurden. Onze berichten staan niet alleen op ons blog, maar wordt ook verstuurd naar journalisten.
Joep Lijnen
Ik weet niet of ik wel in een land wil wonen dat netneutraliteit, privacy, en misschien zelfs democratie niet als vaandel draagt; dergelijke principes garanderen namelijk dat burgers belangrijker zijn dan de regering, dan bedrijven. Zonder deze principes worden we feitelijk gewoon onderdanen van regeringen die -onder invloed van- en met goedkeuring van bedrijven handelen.
Ronald
He Daphne,
Zou jullie niet een eenvoudige pagina kunnen maken om de Europarlementariërs een mail te sturen? Hoe eenvoudiger je het maakt hoe meer mensen dat doen. Volgens mij doen ze dat in de VS ook veel.
succes!
Anoniem
Hoi Ronald, Je kunt de volgende regel in je email client plakken.
Johannes Cornelis van BAALEN ,Bas BELDER ,Wim van de CAMP ,Peter van DALEN ,Bas EICKHOUT ,Gerben-Jan GERBRANDY ,Marcel de GRAAFF ,Anja HAZEKAMP ,Jan HUITEMA ,Sophia in 't VELD ,Dennis de JONG ,Agnes JONGERIUS ,Esther de LANGE ,Jeroen LENAERS ,Vicky MAEIJER ,Matthijs van MILTENBURG ,Anne-Marie MINEUR ,Cora van NIEUWENHUIZEN ,Lambert van NISTELROOIJ ,Kati PIRI ,Judith SARGENTINI ,Marietje SCHAAKE ,Annie SCHREIJER-PIERIK ,Olaf STUGER ,Paul TANG
Anoniem
Dat ging fout, hopelijk lukt het nu wel:
Johannes Cornelis van BAALEN <hans.vanbaalen@europarl.europa.eu>,Bas BELDER <bastiaan.belder@europarl.europa.eu>,Wim van de CAMP <wim.vandecamp@europarl.europa.eu>,Peter van DALEN <peter.vandalen@europarl.europa.eu>,Bas EICKHOUT <bas.eickhout@europarl.europa.eu>,Gerben-Jan GERBRANDY <gerben-jan.gerbrandy@europarl.europa.eu>,Marcel de GRAAFF <marcel.degraaff@europarl.europa.eu>,Anja HAZEKAMP <anja.hazekamp@europarl.europa.eu>,Jan HUITEMA <jan.huitema@europarl.europa.eu>,Sophia in 't VELD <sophie.intveld@europarl.europa.eu>,Dennis de JONG <dennis.dejong@europarl.europa.eu>,Agnes JONGERIUS <agnes.jongerius@europarl.europa.eu>,Esther de LANGE <esther.delange@europarl.europa.eu>,Jeroen LENAERS <jeroen.lenaers@europarl.europa.eu>,Vicky MAEIJER <vicky.maeijer@europarl.europa.eu>,Matthijs van MILTENBURG <matthijs.vanmiltenburg@europarl.europa.eu>,Anne-Marie MINEUR <anne-marie.mineur@europarl.europa.eu>,Cora van NIEUWENHUIZEN <cora.vannieuwenhuizen@europarl.europa.eu>,Lambert van NISTELROOIJ <lambert.vannistelrooij@europarl.europa.eu>,Kati PIRI <kati.piri@europarl.europa.eu>,Judith SARGENTINI <judith.sargentini@europarl.europa.eu>,Marietje SCHAAKE <marietje.schaake@europarl.europa.eu>,Annie SCHREIJER-PIERIK <annie.schreijer-pierik@europarl.europa.eu>,Olaf STUGER <olaf.stuger@europarl.europa.eu>,Paul TANG <paul.tang@europarl.europa.eu>
Anoniem
3e poging:
hans.vanbaalen@europarl.europa.eu,bastiaan.belder@europarl.europa.eu,wim.vandecamp@europarl.europa.eu,peter.vandalen@europarl.europa.eu,bas.eickhout@europarl.europa.eu,gerben-jan.gerbrandy@europarl.europa.eu,marcel.degraaff@europarl.europa.eu,anja.hazekamp@europarl.europa.eu,jan.huitema@europarl.europa.eu,sophie.intveld@europarl.europa.eu,dennis.dejong@europarl.europa.eu,agnes.jongerius@europarl.europa.eu,esther.delange@europarl.europa.eu,jeroen.lenaers@europarl.europa.eu,vicky.maeijer@europarl.europa.eu,matthijs.vanmiltenburg@europarl.europa.eu,anne-marie.mineur@europarl.europa.eu,cora.vannieuwenhuizen@europarl.europa.eu,lambert.vannistelrooij@europarl.europa.eu,kati.piri@europarl.europa.eu,judith.sargentini@europarl.europa.eu,marietje.schaake@europarl.europa.eu,annie.schreijer-pierik@europarl.europa.eu,olaf.stuger@europarl.europa.eu,paul.tang@europarl.europa.eu
fd0
het is niet alleen deze discussie die een bedreiging, maar ook de discussie over TTIP, TISA en aanverwante “overeenkomsten” die de macht van de VS verder uitbreidt.
En hierdoor mogelijkheden krijgen zaken aan te pakken zonder rechter..
Da’s pas een ernstige zaak
Daphne
Overigens hebben we eerder met andere Europese organisaties een site gebouwd waardoor je parlementariërs makkelijk, snel kunt benaderen. Hier wordt binnenkort aan gesleuteld, zodat de Nederlandse leden daar (weer) op staan: https://savetheinternet.eu/ Veel succes en laat ons vooral weten welke reacties je krijgt!
Vlad
Het is inmiddels toch gewoon geregeld? Heisa om niks. http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5275_en.htm
Jacob Lageveen
Waarom wordt er wanneer er gesproken wordt over netneutraliteit steeds alleen maar gepraat over voorrang geven aan bepaalde diensten? Dit raakt eigenlijk helemaal de kern niet van waar het werkelijk over gaat. Waar het om gaat is een neutrale houding tegenover de informatiestromen!
Het internet is een open, wereldwijd netwerk van computerverbindingen, waarbij heel veel kleine commerciële netwerken onderling verbonden zijn, zodat gebruikers via dit netwerk terecht kunnen bij andere gebruikers en zo informatie en bestanden uitwisselen. Op zich is het internet heel open, maar providers kunnen restricties stellen, zodat (eind)gebruikers niet meer een volledige keuzevrijheid hebben.
In principe staan netwerkpartijen, verbindingspartijen, knooppunten en hostingproviders neutraal tegenover de informatiestromen. Alleen de eindgebruikers en de dienstenleveranciers zijn verantwoordelijk voor wat zij verspreiden en communiceren. Van de infrastructuurpartijen wordt verwacht dat zij zo open en neutraal mogelijk vrije uitwisseling en communicatie over hun netwerken toestaan en geven hiertoe een ‘best effort’-garantie af.
Nederland, Chili en de Verenigde Staten zijn vooralsnog de enige drie landen waar netneutraliteit in de wet is vastgelegd.