• Menu

0 recente resultaten

De week in 467 woorden

Politieke tweetbots, spionerende dieren en helden in de bibliotheek. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 467 woorden.

Het nieuws van de week
Afgelopen week steunde een grote meerderheid van het Amerikaanse House of Representatives (vergelijkbaar met de Tweede Kamer) het afschaffen van bulk verzameling van data over telefoongesprekken. Dit NSA-programma lijkt erg op de Bewaarplicht; van elk  gesprek wordt onder andere bijgehouden wie met elkaar spreken, waar ze zijn, hoe lang het gesprek duurt.

De vraag is nu of ook de Senaat zal meestemmen voor de zogenaamde USA Freedom Act, de wet waar dit onderdeel van uitmaakt. Hoewel deze wet lang niet alle problemen adequaat aanpakt, toont het wel dat bevoegdheden voor geheime diensten ook weer ingedamd kunnen worden. En dat biedt hoop voor Nederland, want ook hier zal binnenkort gedebatteerd worden over de bevoegdheden van geheime diensten.

5 if-I-were-you-I-would-reads

  • Het gaat slecht met communicatievrijheid in het Verenigd Koninkrijk. Binnen 24 uur na de verkiezingsoverwinning van de conservatieven bleek niet alleen dat Theresa May minister van Binnenlandse Zaken is gebleven, maar ook dat ze de wet waardoor ál het communicatieverkeer legaal gemonitord kan worden wil doorzetten. Eric Dross heeft daarom @theresamaybot gecreëerd, een Twitterbot die zelf nooit tweet maar op basis van onduidelijke criteria mensen op basis van hun Twittercommunicatie op lijsten als ‘Candidate for extradition’ zet.
  • Als je je bedenkt wat er allemaal achter de schermen met jouw gegevens gebeurt, gaat elke vlucht naar de Verenigde Staten eigenlijk verrassend soepel. Zodra je een reservering voor een ticket maakt, stuurt de luchtvaartmaatschappij tal van gegevens alvast vooruit: niet alleen je vlucht, maar ook het IP-adres waarvandaan je de reservering doet, de gegevens van de creditcard die je gebruikt en je maaltijdvoorkeuren. De Correspondent bracht in kaart welke systemen er zijn, hoe die aan elkaar gekoppeld zijn en wie daar allemaal in mag neuzen.
  • Tijdens re:publica, de Duitse conferentie over digitale cultuur, waren er weer tal van interessante talks. Onze collega’s van EDRi verzamelden alle talks over internetvrijheid. Van spionerende dieren tot de ‘echtheid’ van je virtuele profiel – genoeg om terug te kijken. En als je tijd over hebt, luister dan ook naar de talk van onze directeur Hans de Zwart: ‘Demystifying the algorithm: who designs your life?’
  • Tachtig internationale internetacademici vragen in een open brief aan Google om meer transparantie over hoe er door het bedrijf met verzoeken rondom ‘the Right to be Forgotten’ wordt omgegaan. Ze willen meer dan de anekdotische informatie die Google daar nu over naar buiten brengt en hebben een wensenlijstje voor de informatie die minimaal beschikbaar zou moeten komen.
  • We hebben eerder aandacht besteed aan de belangrijke rol die informatieprofessionals hebben voor onze privacy en onze Privacy Cafés worden negen van de tien keer in een openbare bibliotheek gehouden. Op de Nation stond eerder deze maand een prachtig stuk over hoe lokale bibliotheken in de Verenigde Staten de strijd proberen aan te gaan met de Amerikaanse geheime diensten.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag