• Menu

0 recente resultaten

De week in 352 woorden

Ada Lovelace, olifanten en Google’s praktijken. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen in 352 woorden.

Het nieuws van de week

Deze week was een deel van Den Haag afgesloten voor de Global Conference on Cyberspace 2015, een diplomatieke conferentie over ‘de wereld van de cyber’. Wij waren er ook en wezen op de spagaat tussen onze buitenlandse en binnenlandse agenda, juichden na de openingsstatement van Nnenna Nwakanma en hielden samen met onder andere Free Press Unlimited, Article 19 en Greenhost een persconferentie om aandacht te vragen voor het massale bespioneren van burgers, volgens ons de ‘elephant in the room’ van de conferentie.

elephant-in-the-room
De ‘elephant in the room’

4 if-I-were-you-I-would-reads

  • Ada Lovelace, de eerste bekende vrouwelijke programmeur, werkte samen met Charles Babbage aan de Analytical Engine. Nu wordt er een graphic novel gemaakt van hun samenwerking.
  • Google was veel in het nieuws deze week. Ten eerste omdat ze net als Facebook-adverteerders e-mailadressen in hun systeem gaan laten invoeren. Daarna kunnen die mensen specifiek getarget worden. En aangezien je je e-mailadres zo’n beetje overal achterlaat, kan elke kledingwinkel, sportclub, verzekeraar jou in het vizier nemen. Maar groter nieuws was dat de Europese Commissie een aanklacht heeft ingediend tegen Google voor machtmisbruik. Op de Guardian wordt feilloos uitgelegd dat de ‘big picture’ daarmee nog steeds gemist wordt.
  • Computers zijn net als bureaucraten: data in, beslissing uit. Daarom doen computers het ook zo goed bij bureaucraten. Beiden zijn meer gericht op het proces dan op het inhoud van dat proces. Iets dat vaak botst met de mens, want de mens is oneindig gevarieerd. De vraag van ACLU’s Jay Stanley is nu: wat betekent dat als straks, in de wereld van Internet of Things, alles is voorzien van een computer? En hoe wordt dat weer anders als computers veel intelligenter worden en daardoor misschien wel juist minder inflexibel?
  • Bij Wired een interessant artikel over hoe de Amerikaanse ‘war on drugs’ een katalysator is voor het ontwikkelen van nieuwe surveillance technieken.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag