• Menu

0 recente resultaten

De week in 326 woorden

Qrpff algorithm, HR analytics en technokunst. De interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld. Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week over internetvrijheid had kunnen lezen, kijken of luisteren in 326 woorden.

Het nieuws van de week

Nederlandse burgers willen meer controle over hun gegevens, meer transparantie over hoe die gegevens worden verwerkt en willen dat bedrijven meer verantwoordelijkheid afleggen over de verwerking, dat en meer blijkt uit een onderzoek van TNO naar privacybeleving op het internet in Nederland. Wij concluderen: Privacy op internet leeft in Nederland!

5 if-I-were-you-I-would-reads

  • Haast je snel richting Eindhoven! Want daar is tot en met 29 maart de STRP-biënnale. Kunst, experimentele technologie en elektronische muziek. Oftewel, een waar feest voor de techliefhebbers.
  • Bij de Privacy Barometer stond afgelopen week een zorgwekkend stuk over hoe de politie omgaat met persoonlijke gegevens. Onze Rejo Zenger ervaarde dat zelf ook: gegevens over aangiftes die hij in het verleden heeft gedaan worden al meer dan tien jaar bewaard.
  • In the New York Times Magazine schrijft Virginia Heffernan over de huidige drang naar optimization. Iedereen en alles optimaliseert met behulp van data en probeert zo zijn of haar eigen leven onderschikt te maken aan de ratio en berekeningen. Een mini-gulag noemt ze het.
  • Vrijdagavond kwam de veiling tot een eind en daarmee is de eerste Algorithm Auction een feit. Wat er te koop was? Onder andere een handgeschreven en gesigneerde kopie van Brian Kernighans “Hello World” en het ‘qrpff algorithm’ van Keith Winstein en Marc Horowitz waarmee ze Hollywood’s Content Scramble System buiten spel zetten. De organisatoren van de veiling hopen met het project een eerste stap te zetten richting een model geleend van de kunstwereld, waarbij een filantroop zich ontfermt over een programmeur. “Removing commercial incentive […] could grant technologists more creative freedom than they might find under today’s restricting, metrics-obsessed system.” Lees hier verder.
  • NRC Q schrijft over Een extreem zorgelijke ontwikkeling is de nieuwe trend van HR analytics. Nieuwe software biedt bedrijven de mogelijkheid om alle metadata van werknemers te onderscheppen en daar hun conclusies aan te verbinden. Met wie mail je? Is dat genoeg? Waar surf je naar, etc.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag