Opstelten en Teeven: terugblik op hun visie op internetvrijheid

Champagne: bewaarplicht is van tafel!

Bewaarplicht kent eigenlijk alleen kritiek

De Nederlandse Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens is per direct buiten werking gesteld, zo stelt de Rechtbank Den Haag vanochtend. Een aantal providers en belangenorganisaties spanden een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat en wonnen.

Bits of Freedom is uiteraard superblij met deze uitspraak. Al jaren vechten we tegen deze vorm van ongerichte surveillance. Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse wet het mogelijk maakte om gegevens over ieders communicatiegedrag en locatie tot een jaar lang te bewaren – ook van mensen die nergens van worden verdacht. De Nederlandse overheid, zo betogen we al jaren, heeft ook de noodzakelijkheid van deze maatregel nooit kunnen aantonen. De lijst met critici op de bewaarplicht is dan ook erg lang.

Verrassend is de uitspraak niet: eerder moest ook de minister van Veiligheid en Jusitie erkennen dat de wet in strijd is met een Europees mensenrechtenverdrag. Bits of Freedom stelde daarop vast dat de wet dan niet uitgevoerd mag worden: onze Grondwet verbiedt de toepassing van wetten die in strijd zijn met internationale verdragen.

Een langere, inhoudelijke analyse volgt later. Update: onze analyse vind je hier.

 1. JanP

  Betekent dit dan ook dat de providers bewaarde dat per direct kunnen lozen? Of moeten ze een hoger beroep afwachten?

  • Peter Knoppers

   Het vonnis is “uitvoerbaar bij voorraad”. Uitvoerbaarverklaring bij voorraad houdt in dat eventuele rechtsmiddelen tegen een vonnis de tenuitvoerlegging van het vonnis niet opschorten.

 2. Lev

  Hartelijk dank voor al jullie inzet! Gisteren Opstelten en Teeven weg, en nu dit. Het is een feestje voor ons allemaal. , Dit wordt de beste week sinds een lange tijd. Maybe there’s hope!

 3. Remy

  Meteen Ziggo weer een mail gestuurd met de vraag on met dit vonnis op zak alsnog te stoppen met opslaan van mijn gegevens.

  Beste klantenservice,

  In mijn eerdere schrijven heb ik u verzocht om i) het bewaren van mijn persoonsgegevens in het kader van de Wet bewaarplicht te staken en ii) mijn persoonsgegevens die u reeds in het kader van deze wet heeft opgeslagen per direct te verwijderen, althans voor zover die gegevens niet ook voor andere, legitieme, doeleinden worden verwerkt.
  Die heb ik u gevraagd, omdat de Wet bewaarplicht vanaf het moment dat deze van kracht werd in strijd is geweest met hogere wetgeving. Daarmee zijn alle gegevens die tot nu toe enkel en alleen in het kader van deze wet zijn verwerkt onrechtmatig verwerkt.

  Inmiddels heeft de rechter de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens buiten werking gesteld. Zie ook deze link:
  /wp-content/uploads/bewaarplicht-buiten-werking.pdf

  Ik ontvang graag bericht van u wanneer alsnog aan deze verzoeken is voldaan, maar uiterlijk binnen vier weken.

  Met vriendelijke groet,

  Remy Heiden

 4. K

  Ik heb meteen een nieuwe email met verzoek tot verwijdering verstuurd naar UPC. Good job!

 5. tifkap

  Yes! Champagne! Dit gaat gevierd worden!

 6. Knog

  Hoera! Maar goed in de gaten houden of er niet iets ergers voor in de plaats komt.

 7. Udo

  Goed nieuws, nu opletten hoe snel men de situatie repareert.
  Er zal geen duidelijke motivatie (met gevallen uit realiteit waaruit blijkt dat de bewaarplicht nodig is) gegeven worden.

 8. Pluis

  Jongens en meisjes, heel veel dank namens heel veel Nederlanders. Velen klimmen niet in de pen, maar zijn net zo dankbaar.
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.