• Menu

0 recente resultaten

Champagne: bewaarplicht is van tafel!

De Nederlandse Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens is per direct buiten werking gesteld, zo stelt de Rechtbank Den Haag vanochtend. Een aantal providers en belangenorganisaties spanden een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat en wonnen.

Bits of Freedom is uiteraard superblij met deze uitspraak. Al jaren vechten we tegen deze vorm van ongerichte surveillance. Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse wet het mogelijk maakte om gegevens over ieders communicatiegedrag en locatie tot een jaar lang te bewaren – ook van mensen die nergens van worden verdacht. De Nederlandse overheid, zo betogen we al jaren, heeft ook de noodzakelijkheid van deze maatregel nooit kunnen aantonen. De lijst met critici op de bewaarplicht is dan ook erg lang.

Verrassend is de uitspraak niet: eerder moest ook de minister van Veiligheid en Jusitie erkennen dat de wet in strijd is met een Europees mensenrechtenverdrag. Bits of Freedom stelde daarop vast dat de wet dan niet uitgevoerd mag worden: onze Grondwet verbiedt de toepassing van wetten die in strijd zijn met internationale verdragen.

Een langere, inhoudelijke analyse volgt later. Update: onze analyse vind je hier.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag