• Menu

0 recente resultaten

De week in 366 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: de 3d-printed-paper-airplane-guns, een virtuele supercollider met Oculus Rift en Leap Motion, vintage Mitsubishi puntenslijpers… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 366 woorden.

Deze week:

  • …gaven we een lezing bij Spui25 over privacy in de cloud, waar we pleitten voor decentralisatie van cloud-opslag.
  • …waren we bij filmtheater Kriterion, waar deze hele maand films binnen het thema privacy worden vertoond. Aanstaande maandag is dat Brazil, met een inleiding van onze directeur Hans de Zwart.
  • …waren we in Berlijn ter ere van de tiende verjaardag van Netzpolitik. We gaven er een presentatie over ACTA, TTIP, CETA en andere vrijheidsbeperkende acroniemen én een presentatie over de gevoeligheid van metadata.

 

Het nieuws van de week:

Alweer is er een groot veiligheidslek en alweer wordt er geroepen dat dit misschien wel het grootste lek ooit is. Deze keer draagt het lek de relatief onschuldige naam POODLE en net als bij Heartbleed gaat het om een manier om de versleuteling van jouw internetverkeer aan te vallen (lees hier een hele volledige uitleg). De beste oplossing is het uitfaseren van oude, minder ondersteunde versies van SSL. Het is jammer dat er zo’n grote bug nodig is om bedrijven te dwingen hun beveiliging up to date te houden.

Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads

  • Heb je er ooit over nagedacht waar al die data in ‘de cloud’ eigenlijk staat? En wat voor maatregelen er worden genomen om die data – fysiek – te beschermen? Dit verslag van een brand in een datacenter van Bit geeft een mooi inkijkje in de wereld achter de schermen van het internet.
  • We weten erg weinig over de verborgen wereld van online adverteerders. De browserplugin Floodwatch wil daar verandering in brengen. Jer Thorp beschrijft op Medium hoe een inventarisatie van de advertenties die hij geserveerd krijgt zijn online persona onthult.
  • Als een dienst claimt “The safest place on the internet” te zijn, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. En inderdaad: The Guardian onthult hoe medewerkers van Whisper hun ‘anonieme’ gebruikers tracken en gegevens doorspelen aan de Amerikaanse overheid.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag