• Menu

0 recente resultaten

De week in 435 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: John Malkovich die beroemde portretten nadoet, Mark Zuckerberg die mensen inhuurt om parkeerplaatsen te bezetten, de formidabele slagkracht van de mantis shrimp… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 435 woorden.

Deze week:

  • …namen we deel aan een lunchdebat in Nieuwspoort over big data. De kern van onze presentatie: er zit een ingebouwde asymmetrie in big data die ervoor zorgt dat overheden en grote bedrijven profiteren van data, ten koste van de vrijheid en privacy van burgers. De overheid moet dit onderkennen en oplossen.
  • …hadden we bezoek van Tina Kulow, die sinds begin dit jaar de corporate communicatie voor Facebook in noord-Europa doet. Het gespreksonderwerp was – natuurlijk – privacy, waar we het op veel punten grondig met elkaar oneens zijn. Maar het is prettig dat Facebook benaderbaar en transparant wil zijn op dit gebied.
  • …zijn we op Freedom not Fear in Brussel waar we met collega-NGO’s uit allerlei landen kennis uitwisselen over het verdedigen van vrijheid in tijden van surveillance.

 

Het nieuws van de week:

Shellshock! Woensdag bleek dat gebruikers van Linux en OS X kwetsbaar zijn voor een bug in de zogenaamde Bash-shell. De eerste aanvallen die gebruik maken van de bug zijn al gesignaleerd. Voor ‘doorsnee gebruikers’ lijken de risico’s overigens mee te vallen, maar met name als je een webserver draait – of een RaspberryPi met Owncloud – is het aan te raden snel te updaten en verdere ontwikkelingen in de gaten te houden. Net als bij de eerdere Heartbleed-bug, laat Shellshock zien hoe belangrijk en alomtegenwoordig open source software is. Daarom is het verwonderlijk dat de overheid en grote bedrijven niet meer investeren in het ontwikkelen en het auditen van deze software.

Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads

  • Shoshana Zuboff biedt stof tot nadenken in een artikel over big data en ‘surveillance capitalism’. Om controle over onze toekomst te behouden moeten we de taal rond technologie en begrippen als big data terugclaimen van bedrijven.
  • Er is veel discussie over het hippe nieuwe sociale netwerk Ello. Quinn Norton zet overtuigend uiteen waarom het zo moeilijk is om een ‘ethisch’ sociaal netwerk te maken en met wat voor dilemma’s de makers van Ello nog te maken zullen krijgen.
  • Heb je je ooit afgevraagd wat al die cijfertjes en statistieken op websites en sociale media eigenlijk toevoegen? danah boyd wil er -uit zelfbescherming – het liefst zo min mogelijk mee geconfronteerd worden en misschien heeft ze wel gelijk.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag