De lange weg naar een beter auteursrecht

Minister maakt onterecht haast met handelsverdragen

Is het hack straks van de dam?

Vandaag vergadert de Tweede Kamer met Minister Ploumen over de handelsverdragen met de Verenigde Staten en Canada. Belangrijk, want de Minister wil haast maken terwijl een pas op de plaats noodzakelijk is.

Onderhandelingen
Tijdens het overleg zal worden gesproken over de voortgang van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Canada (CETA) en de Europese Unie en de Verenigde Staten (TTIP). Op dit moment is het enthousiasme dat de Minister uitspreekt in de Volkskrant opmerkelijk.

CETA
Het debat van vandaag wordt gevoerd zonder de daadwerkelijke inhoud van de verdragen te kennen. Een gemiste kans, vooral bij CETA. De onderhandelingen tussen de Europese Unie en Canada zijn vrijwel afgerond, daarom is er geen enkel argument meer om om de teksten geheim te houden. Openbaarheid is nodig om te zorgen dat er een fatsoenlijke maatschappelijke discussie gevoerd kan worden over de daadwerkelijke inhoud. Zolang de Tweede Kamer zich niet inhoudelijk kan buigen over de ´officiële´ verdragsteksten en wijzigingen voor kan stellen, is het proces een belediging voor het parlement.

ISDS
Daarnaast is het omstreden investeringbeschermingsmechanisme ISDS opgenomen in CETA. Dat is geen verrassing, maar het is wel opmerkelijk als je bedenkt dat de Europese Commissie een consultatie heeft gehouden over ISDS in TTIP en zich aan het beraden is op de 150.000 reacties. De ISDS-versie waar wij input op hebben geleverd komt vrijwel één op één overeen met de tekst van ISDS in CETA. Alle mankementen waar wij in onze reactie op de consultatie over hebben gesproken, zitten dus in CETA. Daar mag Nederland natuurlijk niet mee akkoord gaan vinden wij – en andere Nederlandse organisaties. Zie ook onze opinie hierover die vandaag is verschenen in de Volkskrant.

Lek
Overigens: de tekst van CETA is gelekt. De gelekte tekst, al is het dan nog niet de volledige versie, geeft niet veel reden voor enthousiasme. We komen binnenkort met onze analyse.

 1. Leander

  is het jullie opgevallen dat het opiniestuk van Minister Ploumen wel prominent te vinden is op de vk site en die van jullie niet? Die zit achter een pay/registratie wall.

 2. Tim Toornvliet

  Nee, maar thanks voor het melden!

 3. Anoniem

  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/toespraken/2014/05/08/speech-by-minister-of-foreign-affairs-frans-timmermans-on-the-future-of-transatlantic-relations.html

  Timmermans:
  “It is very simple, if we are able to see the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) for what it is: not a free trade agreement. TTIP is a geostrategic agreement. It is a political agreement. It should not be left up to people who know everything about the way you slaughter chickens. It should be something our political leaders should take up and decide on soon. When you have TTIP in place, it will change the nature of the game globally. Because then the United States and Europe will set the rules of the game, and the others will follow suit, including China, Japan and others.”

  http://www.clingendael.nl/publication/geopolitics-ttip
  TTIP aangeduid door Hillary Clinton als een ‘economic NATO’ moet met een herlevend NATO leiden tot een US/EU militair economisch machtsblok.

  TTIP wordt verkocht als een handelsverdrag dus ook gericht op harmonisering regulering. Dan begrijp je dat Timmermans zich voor zijn functie Regulering bij de EU kwalificeerde door zij speech in Washington.

 4. Ton Siedsma

  Dank voor je reactie! Intteressant, het is niet de eerste keer dat TTIP ook wel als een economisch NATO genoemd wordt – en ook tijdens het overleg in de Kamer gisteren is dat een aantal keer aangehaald. Dank voor de tip!

 5. JR

  Het lijkt erop dat Volkskrant TTIP gerelateerd commentaar even in beraad neemt vandaag. Dat deed de Volkskrant ook toen er nogal wat negatief commentaar op het NL/EU beleid inzake de Ukraine kwam. De ombudsvrouw van de Volkskrant had toen de arrogantie om van Putin trollen te spreken. Ik neem aan dat de PvdA/Volkskrant hun neo-liberale keuze voor TTIP en een US/EU militair economisch blok graag een beetje buiten de schijnwerpers houden.

 6. Anoniem

  Juncker heeft Timmermans regulering gegeven. TTIP verkocht als handelsverdrag omvat ook harmonisering regelgeving. . Timmermans over TTIP: . ‘It is very simple, if we are able to see the Transatlantic Trade and Investment Partnership for what it is: not a free trade agreement. TTIP is a geostrategic agreement. It is a political agreement.’ . Google ‘Timmermans 1 mei 2014 Washington’ . Timmermans gaat dus voor TTIP door Clinton genoemd ‘economic NATO’ dus een US/EU machtsblok.
  Timmermans krijgt dus met Regulering ook de harmonisering van regelgeving van dat zogenaamde ‘handelsverdrag’ TTIP in handen. Deze zogenaamde ‘linkse’ PvdA is geselecteerd omdat hij heeft aangeven bereid te zijn buiten de democratische controle een US/EU militair economische alliantie op basis van een herlevend NATO en TTIP als ‘economic NATO’ te creëren. Geen wonder dat hij daarvoor Rutte’s zegen kreeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.