• Menu

0 recente resultaten

Minister maakt onterecht haast met handelsverdragen

Vandaag vergadert de Tweede Kamer met Minister Ploumen over de handelsverdragen met de Verenigde Staten en Canada. Belangrijk, want de Minister wil haast maken terwijl een pas op de plaats noodzakelijk is.

Onderhandelingen
Tijdens het overleg zal worden gesproken over de voortgang van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Canada (CETA) en de Europese Unie en de Verenigde Staten (TTIP). Op dit moment is het enthousiasme dat de Minister uitspreekt in de Volkskrant opmerkelijk.

CETA
Het debat van vandaag wordt gevoerd zonder de daadwerkelijke inhoud van de verdragen te kennen. Een gemiste kans, vooral bij CETA. De onderhandelingen tussen de Europese Unie en Canada zijn vrijwel afgerond, daarom is er geen enkel argument meer om om de teksten geheim te houden. Openbaarheid is nodig om te zorgen dat er een fatsoenlijke maatschappelijke discussie gevoerd kan worden over de daadwerkelijke inhoud. Zolang de Tweede Kamer zich niet inhoudelijk kan buigen over de ´officiële´ verdragsteksten en wijzigingen voor kan stellen, is het proces een belediging voor het parlement.

ISDS
Daarnaast is het omstreden investeringbeschermingsmechanisme ISDS opgenomen in CETA. Dat is geen verrassing, maar het is wel opmerkelijk als je bedenkt dat de Europese Commissie een consultatie heeft gehouden over ISDS in TTIP en zich aan het beraden is op de 150.000 reacties. De ISDS-versie waar wij input op hebben geleverd komt vrijwel één op één overeen met de tekst van ISDS in CETA. Alle mankementen waar wij in onze reactie op de consultatie over hebben gesproken, zitten dus in CETA. Daar mag Nederland natuurlijk niet mee akkoord gaan vinden wij – en andere Nederlandse organisaties. Zie ook onze opinie hierover die vandaag is verschenen in de Volkskrant.

Lek
Overigens: de tekst van CETA is gelekt. De gelekte tekst, al is het dan nog niet de volledige versie, geeft niet veel reden voor enthousiasme. We komen binnenkort met onze analyse.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag