• Menu

0 recente resultaten

De week in 334 woorden

We snappen het: je tijd is beperkt. Geld moet worden verdiend en de interwebs zijn groot. Niet elke tweet wordt gezien, niet elke blog wordt gelezen. En er is meer in de wereld: een kaart van alle devices op het internet, een visualisatie van een jaar aan metadata, telepathische instant messaging… Daarom een stukje service van ons naar jou toe: alles wat je deze week had moeten weten over internetvrijheid in 334 woorden.

Deze week:

  • …gaf Hans de Zwart de privacyrede aan de Universiteit Utrecht, bij de openingen van het academisch jaar. Een opname van de rede komt nog online, maar de volledige tekst (met slides en filmpjes) vind je alvast hier.
  • …lazen we het rapport van de CTIVD over het hacken van fora door de AIVD (zie hieronder) en volgden we het ‘jihaddebat’in de Tweede Kamer.
  • …gaven we een presentatie over Bits of Freedom aan nieuwe masterstudenten aan het Instituut voor Informatierecht. Belangrijk, want zij zijn de toekomstige experts op het gebied van internet en recht.

 

Het nieuws van de week:

De AIVD heeft zich niet aan de regels gehouden bij het hacken van een aantal grote Nederlandse fora. Dat concludeert toezichthouder CTIVD. Een terechte tik op de vingers, want het massaal binnenhalen van gegevens van grote fora is inderdaad niet proportioneel. De CTIVD negeert alleen een ander belangrijk aspect: het feit dat het nu niet te achterhalen is voor onschuldige burgers of hun gegevens ook buit zijn gemaakt door de AIVD.

Toetje: 3 if-I-were-you-I-would-reads

  • Er is veel geschreven naar aanleiding van de ‘celebrity iCloud-hack’. Ondanks dat er nog veel onduidelijk is hoe de foto’s precies uitgelekt zijn, maakt ACLU alvast een prima lijstje met lessen die we kunnen leren.
  • “Online brand management systems. Which is a euphemism for a human centipede of marketers selling marketing to marketers for marketing.”: een verhaal van Douglas Haddow op Adbusters over de online-social-data-marketing-industrie.
  • There goes the neigbourhood: Twitter wil Facebook achterna en de timeline algoritmisch sorteren. Zeynep Tufekci legt goed uit waarom dit een bijzonder slecht idee is.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag