CTIVD fluit AIVD terug, maar vergeet burger

Opstelten dendert door richting hackbevoegdheid

Een kinder-Facebook, moeten we dat willen?

Het hackvoorstel komt eraan. We hebben in de zomer van 2013 gereageerd op de consultatie over het voorstel van minister Opstelten. We zijn benieuwd wat er met onze reactie gebeurd is, maar vrezen dat de aanpassingen beperkt zijn. Opstelten lijkt onverminderd door te denderen met zijn hackplannen.

Hackvoorstel
Om het geheugen op te frissen: het hackvoorstel is het plan van Minister Opstelten om de politie de mogelijkheid te geven op afstand in te breken op computers, laptops en eigenlijk alles wat met het internet verbonden kan zijn. Wij zien daar grote risico’s in, bijvoorbeeld voor jouw privacy. Deze bezwaren hebben we eerder geuit, met name in onze reactie op de internetconsultatie van het hackvoorstel.

CBP: ga niet hacken
Dat er grote risico’s kleven aan het voorstel erkent ook het College Bescherming Persoonsgegevens. Zij hebben het voorstel geanalyseerd nadat het (al dan niet) is gewijzigd op basis van de internetconsultatie. Ze rekenen in duidelijke bewoordingen af met het hackvoorstel en concluderen hun analyse met het verzoek om het voorstel niet in te dienen. Dat is opmerkelijk, omdat het betekent dat het ook ná de kritische reacties op het voorstel tijdens de consultatie, niet beter is geworden.

Minister dendert door
Het advies van het CBP heeft de Minister naast zich neergelegd: binnenkort zal het voorstel aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Vreemd, want de tegenstand komt werkelijk uit alle maatschappelijke hoeken: van ICT-bedrijven tot academici, van cyber security experts tot de burger. Het doet vermoeden dat de Minister koste wat het kost het voorstel erdoor heen wil krijgen. En dat is misschien nog wel het meest zorgelijke van het hele proces.

 1. Maud Oortwijn

  Het ministerie van Justitie wil teveel bevoegdheden. De aanname dat deze alleen ingezet zullen worden om de rechtstaat te beschermen, is een zeer grote aanname. Ik heb aan den lijve ondervonden wat de gevolgen zijn, als Justitie / AIVD in privégegevens inbreken. Als er geen privacy meer is, dan is iedere burger een makkelijk slachtoffer voor overheidscriminaliteit. De burgerrechten zijn niet voor niets vastgelegd in de grondwet.

 2. Antonius

  Ja, deze minister is een gevaar voor de volksgezondheid . . .

 3. fam.oltma

  Soms moeten mensen dingen zelf ervaren om iets te beseffen en je te kunnen verplaatsen in anderen.

 4. Rob Verment

  Blijkbaar zit ons parlement te slapen (?).

 5. Jurriaan Nijkerk

  De oplossing is simpel. In een democratie heeft de helft plus een alrtijd gelijk. Dus niet meer stemmen op partijen die dergelijke ministers of zelfs kamerleden het pluche in tillen.

  Maar helaas trapt iedereen nog in de praatjes van de huidige politieke partijen die de meerderheid vormen, de helft plus één of meer dus.

  In een democratie krijgt het volk de regering die het verdient…

  • Inko Menso Besitas

   De oplossing die Jurriaan Nijkerk suggereert vind ik uiterst kwalijk. Ik voel dat hij een oproep doet om niet meer te stemmen voor het hartverwarmende gedachtengoed van mijn liberale partij, die het opneemt voor mensen met vermogensobesitas. Wist u dat er mensen bestaan die slechts twintig keer meer verdienen dan een schoonmaker, en maar liefst vijftig keer harder werken dan diezelfde gezapige schoonmaker. Ten onrechte worden dus mensen met vermogensobesitas gezien als uitbuiters. Daarmee zijn zij extra kwetsbaar voor vandalen en verdienen zij extra politiebescherming. Om die extra bescherming aan de welgestelden te kunnen bieden is er helaas een onvermijdelijke noodzaak dat de overheid gewone mensen uitbundig controleert.

   Met hartverwarmende groet van Inko Menso Besitas
   spindokter voor denktank Egoïca

 6. Edwin Brouwer

  Geweldig, weer, zeg,

  De overheid is in mijn beleving regels aan het maken die bijdragen aan een totalitair surveillancestelsel.
  De bedrijven zoals bijvoorbeeld NS, en vervaardigers van elektronica, volgen door een hieraan bij te dragen, in de vorm van lobby, registratieapparaten of personeel dat in de grond niet te weten krijgt waar men aan meewerkt.
  De gewone burger wordt steeds achterdochtiger, angstiger, en kwader gemaakt. Hierdoor ontstaat een ongastvrije samenleving waar bijna niemand zich meer eenvoudigweg gelukkig kan voelen.
  De overheid zou zich radicaal anders moeten opstellen.

 7. Inko Menso Besitas

  De gedachten van Ivo op Stelten zijn werkelijk hartverwarmend. Er dreigt de komende decennia veel maatschappelijke onrust te ontstaan, vooral tegen de tijd dat de gevolgen van klimaatopwarming echt duidelijk zichtbaar worden. Om het politieke establishment in de toekomst veilig te kunnen stellen, is het daarom nodig dat de overheid iedereen controleert. Ten onrechte worden vergelijkingen gemaakt met de Stasie, maar mensen die dat doen miskennen dat de Nederlandse politici, in het bijzonder die van de VVD, goede dingen doen voor het volk.

  Graag wil ik u op het hart drukken dat het bij grote maatschappelijke onrust, het van gewichtig belang is de welgestelden extra bescherming te bieden. Het zal niet de eerste keer zijn dat specifiek deze groep slachtoffer wordt van maatschappelijke onrust. We weten allemaal wat er gebeurde tijdens de Franse Revolutie.

  Met vriendelijke groet,

  Inko Menso Besitas

  • WeesBewust

   Opstelten IS zelf een van die rijke burgers en beschermt voornamelijk zichzelf en de rijke medeburgers. Maar dat doet niets af aan het feit dat het daarom in dit artikel geheel niet draait. Het onderwerp was ‘hacken’ en in het bijzonder ‘ongeoorloofd hacken’, dus lees; ‘ongeoorloofd binnendringen op prive-computers van burgers die daarmee tot verdachte gemaakt worden’. Kortom, wat momenteel gaande is namelijk sprake van ‘criminalisering’ en verdachtmaking. Natuurlijk dient veiligheid uiteraard voorop te staan maar dienen burgers wel verzekerd te worden van het feit dat ze niet verdacht gemaakt worden en niet gecriminaliseerd worden in dat proces. Daarbij is spionage niet zijn functie want Opstelten is namelijk volksvertegenwoordiger en hij dient te luisteren naar de stem volk anders kan een motie van wantrouwen aangaande schending van integriteit en poging tot stelen van intellectueel eigendom. Want in deze laffe aanval wordt ook zicht verkregen op niet gepubliceerd of vastgelegd intellectuele eigendom wat nog vele malen kwalijker is dan het feit van hacken alleen. Hierop kunnen moties van wantrouwen ingediend worden tegen dergelijke oplichters die onder een hoedje spelen met justitie en de politiemacht betalen ofwel omkopen voor een hongerloontje. Dit soort oplichters betreft daarbij geen ware volksvertegenwoordigers maar zijn geplaatste vrijmetselaars, dus occultisten en daarmee sadisten die de Nederlandse staat ondermijnen middels opdringen van satanistische waarden. En was de franse revolutie zo ongewoon dan in jouw ogen? Het is mijns inziens een een logisch gevolg als de burgerij dermate onderdrukt wordt en er geen gehoor meer gegeven wordt aan de wil van het volk en het algemeen belang niet langer gediend wordt ten behoeve van zelfverrijking door deze zelfgeproclameerde ‘elite’. Religies en overtuigingen horen geen plaats noch podium geboden te worden in geen enkele overheid.

 8. Pietje Puk

  TjerkHvr? Van welke planeet komt u beste Inko Mens Obesitas?

 9. WeesBewust

  Aan : Inko Menso Besitas : “Opstelten IS zelf een van die rijke burgers en beschermt voornamelijk zichzelf en de rijke medeburgers. Maar dat doet niets af aan het feit dat het daarom in dit artikel geheel niet draait. Het onderwerp was ‘hacken’ en in het bijzonder ‘ongeoorloofd hacken’, dus lees; ‘ongeoorloofd binnendringen op prive-computers van burgers die daarmee tot verdachte gemaakt worden’. Kortom, wat momenteel gaande is namelijk sprake van ‘criminalisering’ en verdachtmaking. Natuurlijk dient veiligheid uiteraard voorop te staan maar dienen burgers wel verzekerd te worden van het feit dat ze niet verdacht gemaakt worden en niet gecriminaliseerd worden in dat proces. Daarbij is spionage niet zijn functie want Opstelten is namelijk volksvertegenwoordiger en hij dient te luisteren naar de stem volk anders kan een motie van wantrouwen aangaande schending van integriteit en poging tot stelen van intellectueel eigendom. Want in deze laffe aanval wordt ook zicht verkregen op niet gepubliceerd of vastgelegd intellectuele eigendom wat nog vele malen kwalijker is dan het feit van hacken alleen. Hierop kunnen moties van wantrouwen ingediend worden tegen dergelijke oplichters die onder een hoedje spelen met justitie en de politiemacht betalen ofwel omkopen voor een hongerloontje. Dit soort oplichters betreft daarbij geen ware volksvertegenwoordigers maar zijn geplaatste vrijmetselaars, dus occultisten en daarmee sadisten die de Nederlandse staat ondermijnen middels opdringen van satanistische waarden. En was de franse revolutie zo ongewoon dan in jouw ogen? Het is mijns inziens een een logisch gevolg als de burgerij dermate onderdrukt wordt en er geen gehoor meer gegeven wordt aan de wil van het volk en het algemeen belang niet langer gediend wordt ten behoeve van zelfverrijking door deze zelfgeproclameerde ‘elite’. Religies en overtuigingen horen geen plaats noch podium geboden te worden in geen enkele overheid.”

  Kies niet langer voor de grote partijen maar kies kleinere partijen welke onbekend zijn en onbemind om die een podium te bieden, kijk meer bewust naar de situatie in de maatschappij en kies niet egoïstisch en egocentrisch. Inko Menso Besitas is vermoedelijk een mol die vermoedelijk belanghebbende is van een bedrijf dat werkzaam is voor justitie of anders belanghebbende is waarbij het in zijn geval om geld draait dat hij er aan verdient of indirect aan verdient.

 10. natte hond

  Weledele heer Nijkerk heeft groot gelijck, we zijn er uiteraard niet om allerlei incompetente onrendabelen van de hongersnood te redden door ze in het pluche te plakken. Of het nu socialen, communisten of “liberalen” (kuch droge hoest) zijn ik heb er geen vertrouwen meer in. Ze zoeken het maar uit en ga nooit meer stemmen op dat graaituigh. Dus een veer in de reedt van hr Nijkerk, dat wou ik even kwijt !

 11. Jurriaan Nijkerk

  Sjongejonge.

  Enig speurwerk levert het volgende op:

  Inko Menso Besitas ( inkomens-obesitas) is een trol. De denktank Egoica bestaat niet.

  Probeer nu eens een reactie te geven onder je eigen naam. Flinke jongen/ meisje hoor. Niet meer van dit soort badeenden-streken uithalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.