• Menu

0 recente resultaten

De week in 263 woorden

Weekend! Hét moment om bij te lezen over alles wat je afgelopen week miste op internetvrijheidsgebied. Wij helpen je graag een handje met deze korte samenvatting.

Deze week:

  • … hebben we onze juridische skills bijgeschaafd op een ‘summer course’ van het IVIR. En hebben we daar een workshop gegeven waarin we Tor uitlegden door deelnemers boodschappen in diverse enveloppen door te laten geven.
  • … hebben we weer een aantal interessante Wob-verzoeken de deur uit gedaan, bijvoorbeeld naar de handhaving van netneutraliteit door de ACM.
  • …. zijn we begonnen met een testpanel voor een onderzoek naar de toepassing van personalisatie op diverse websites. Daarover later hopelijk veel meer!

Nieuws van de week:

De Snowden-onthullingen blijven maar komen. Voor wie nog twijfelde werd deze week nog maar eens bevestigd dat doorsnee internetters massaal het doelwit zijn van NSA-surveillance. Sterker nog: de verhouding gericht / ongericht is ongeveer 1 op 10. En het betreft ook nog eens bijzonder intieme communicatie. Daarnaast werd ook een aantal specifieke targets bekend gemaakt: vijf Amerikaanse moslims die op de ‘watchlist’ van de NSA staan.

Dingen die gelezen moeten worden:

  • Er wordt veel gezegd en geschreven over de zogenaamde ‘deeleconomie’. De schrijver van dit artikel betoogt waarom die term spaarzaam gebruikt moet worden en wat de werkelijke kracht van delen is.
  • Heb je een iPhone? Of overweeg je er eentje aan te schaffen? Dan is deze uitgebreide analyse van de nieuwste iOS privacy updates zeker het lezen waard.
  • Er zal voorlopig nog veel discussie blijven over het laten verwijderen van zoekresultaten door Google. Dit artikel van de EFF vat de problemen van de ‘right to be forgotten’ heel mooi samen.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag