Gemakkelijk vertrouwd én gemakkelijk vervalst

De week in 263 woorden

Schenden communicatiegeheim alleen met rechter

Weekend! Hét moment om bij te lezen over alles wat je afgelopen week miste op internetvrijheidsgebied. Wij helpen je graag een handje met deze korte samenvatting.

Deze week:

 • … hebben we onze juridische skills bijgeschaafd op een ‘summer course’ van het IVIR. En hebben we daar een workshop gegeven waarin we Tor uitlegden door deelnemers boodschappen in diverse enveloppen door te laten geven.
 • … hebben we weer een aantal interessante Wob-verzoeken de deur uit gedaan, bijvoorbeeld naar de handhaving van netneutraliteit door de ACM.
 • …. zijn we begonnen met een testpanel voor een onderzoek naar de toepassing van personalisatie op diverse websites. Daarover later hopelijk veel meer!

Nieuws van de week:

De Snowden-onthullingen blijven maar komen. Voor wie nog twijfelde werd deze week nog maar eens bevestigd dat doorsnee internetters massaal het doelwit zijn van NSA-surveillance. Sterker nog: de verhouding gericht / ongericht is ongeveer 1 op 10. En het betreft ook nog eens bijzonder intieme communicatie. Daarnaast werd ook een aantal specifieke targets bekend gemaakt: vijf Amerikaanse moslims die op de ‘watchlist’ van de NSA staan.

Dingen die gelezen moeten worden:

 • Er wordt veel gezegd en geschreven over de zogenaamde ‘deeleconomie’. De schrijver van dit artikel betoogt waarom die term spaarzaam gebruikt moet worden en wat de werkelijke kracht van delen is.
 • Heb je een iPhone? Of overweeg je er eentje aan te schaffen? Dan is deze uitgebreide analyse van de nieuwste iOS privacy updates zeker het lezen waard.
 • Er zal voorlopig nog veel discussie blijven over het laten verwijderen van zoekresultaten door Google. Dit artikel van de EFF vat de problemen van de ‘right to be forgotten’ heel mooi samen.
 1. Peter

  Net als veel eerdere Snowden-onthullingen, moeten ook deze twee nieuwste wel weer enigszins genuanceerd c.q. gecorrigeerd worden:

  Wat betreft de eerstgenoemde: het is niet zo dat nu is gebleken dat ook gewone internetters het doelwit van de NSA zijn. Dat zijn ze niet en dat zullen ze ook niet worden zolang ze zich niet bezighouden met zaken die de nationale veiligheid en belangen van de VS bedreigen. Wat het artikel liet zien, is dat met de data die de NSA over zulke legitieme doelen binnenhaalt er (onvermijdelijk) ook een groot aantal berichten van niet-doelpersonen binnenkomen. Dat is dus zeg maar de “collateral damage” van het vergaren van inlichtingen over bepaalde targets.

  De tweede onthullingen is ook niet helemaal goed overgekomen, want het was daarbij niet de NSA, maar de FBI die die vijf Amerikaanse moslimleiders in de gaten heeft gehouden. Wie goed naar de gepubliceerde spreadsheet kijkt, zal zien dat daar bij die vijf personen duidelijk vermeld staat dat de FBI de verantwoordelijke dienst is, die de monitoring heeft aangevraagd. Ook het aftappen van de gegevens is volgens de “case notation” door de FBI gedaan, dus er blijkt hieruit niets over een rol voor de NSA.

 2. D. Drummond

  Even wat anders…..

  De uitspraak van het Hof van Justitie over het recht van online ‘vergeten’ te worden is voor Google een goede reden om de meer dan 70.000 verzoeken van tot verwijdering nog beter bovenaan te rangschikken. Met onderaan de vermelding dat de persoon in kwestie waarschijnlijk iets te verbergen of dan wel verdacht wordt van iets.
  Wij van Google nemen bewust een loopje met de aanvragen en tevens gaan wij het proces tot Sint Juttemis vertragen. Onder het mom van wij weten niet zo goed hoe wij dit moeten aanpakken schoppen wij de aanvragers van de verzoeken keihard in de maag en parkeren wij de Europese Unie op een zijspoor. Wat een lol hebben wij bij Google weer.
  En Bits of Freedom mag blij zijn dat ze nog te vinden zijn…
  Dat is dus het – do not evil – beleid van ons.
  D. Drummond. Hoofd juridische zaken Google Inc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.